dvostruki portret roman o agati kristi i oskaru kokoški

DVOSTRUKI PORTRET - ROMAN O AGATI KRISTI I OSKARU KOKOŠKI

Agneta Pleijel
Dvostruki portret – roman o Agati Kristi i Oskaru Kokoški Nije bilo ništa neobično u pojavi tog mladića koji je ušao u londonsku „Marlboro” galeriju lepih umetnosti na izložbu jednog od najvećih živih slikara. Neobična je, u stvari, bila ponuda da naslika portret njegove bake kao poklon za njen 80. rođendan.

Čitava stvar postaje još bizarnija kada legendarni ekspresionista bude čuo ime te gospođe. U pitanju je niko drugi do najprodavanija spisateljica na svetu, kraljica krimi-romana, od koje je samo još Šekspir prodao više knjiga. Treba reći da čitav taj skoro pa nemogući projekat opstaje samo zahvaljujući odlučnosti i viziji tog mladića, pogotovu ako se uzme u obzir da stara gospođa nije ni najmanje zainteresovana za duga i naporna poziranja, dok slikar isprva ne nalazi ništa zajedničko sa svojim potencijalnim modelom.

Ipak, 1969. godine, kada je čovek prvi put sleteo na Mesec, Evropa vri zbog studentskih nemira, u Vijetnamu je rat na vrhuncu, dvoje ostarelih umetnika se nalaze i počinju rad na portretu. U narednih 6 sesija njih dvoje se polako upoznaju i zbližavaju kroz razgovore o ljubavi, smrti, umetnosti, otkrivajući svoje strahove, žudnje i davno pokopane uspomene. Tako je nastao čuveni Kokoškin portret Agate Kristi.

Više od 2000 naslova na akciji, ma šta mi reče?

06.09.2022.

Preko 2000 naslova na No limit akciji, uz fantastične popuste od 20 do 70%. Uživajte u našem izboru. Detaljnije

Pošalji