dvorci srbije

DVORCI SRBIJE

Aleksandra Kolaković
Knjiga Dvorci Srbije ima za cilj da skine prašinu zaborava iz sala i dvorana, kao i da donese pred čitaoca sliku života u dvorcima Srbije, pre svega u 19. i 20. veku.
Na osnovu arhivskih dokumenata i obilja literature na više jezika, autorka Aleksandra Kolaković će istražiti kako su građena i organizovana dvorska središta u Srbiji, kao i kako se odvijao javni i tajni život u ovim monumentalnim zdanjima.

Istorija Srbije i njenih stanovnika u prošlosti biće ispričana na osnovu podataka o kojima svedoči sačuvano znanje o dvorcima, koji su sada mesta povremenih turističkih poseta ili zborova.
Ovom knjigomželimo da ih vratimo u kolektivno sećanje i da im iznova damo moć da progovore kao specifični svedoci istorije. Autorka knjige Dvorci Srbije je dr Aleksandra Kolaković, istoričarka i naučni saradnik Instituta za političke studije iz Beograda. Naučno interesovanje autorke obuhvata oblasti intelektualne istorije, istorije ideja, kulturne istorije, kulture sećanja, istraživanja identiteta i zaštite kulturnog nasleđa, kulturnu diplomatiju, kulturne i obrazovne politike. ""Dvorci su mesta tajni, poverljivih razgovora, spletki i odluka. Vlasnici su u svojim odajama okupljali umne i najškolovanije ljude svog doba, pokretali diskusije i inicirali kulturne događaje. Svojom specifičnom arhitekturom i pažljivo uređenim baštama, dvorci su vlasnike izdvajali iz mase. Nije reč samo o tome da je dvorac bio simbol moći i odluka, već i napretka i kulturnog razvoja sredine kojom je dominirao. Ovo izdanje je ukrašeno kvalitetnim fotografijama Martina Candira, poznatog novosadskog umetnika.""Srđan Ercegan
Pošalji