dvadeset stepenika

DVADESET STEPENIKA

Elija Koreja
Zbirka priča DVADESET STEPENIKA portugalske autorke Elije Koreje brutalna je priča o tragično obeleženim ženama, priče u kojima muški likovi samo naglašavaju moć žene.

Zbirka Dvadeset stepenika donosi jedanaest pripovedaka koje su sve napisane zbog nečije želje. Uhvaćena je, recimo, „drugi pogled“ na Ugledanje na ružu čuvene brazilske spisateljice Klaris Lispektor, dok je Noć u Ladendenu omaž Emili Bronte, a Jedinstvena dama lična posveta autorke samoj književnosti.

U svim pričama glavne su junakinje, smeštene u grotesknom univerzumu gde se dobro i zlo jedva razlikuju. „U pitanju je čudovišna, htonska ženstvenost, u nevidljivom vremenu. Začarane, osakaćene, žene obeležene fatalnom sudbinom, daleko od snova i uhvaćene u svoje priče, uz muškarce koji su tu gotovo uvek da potcrtaju tragičnu ženstvenost.“ (iz pogovora Ane Kuzmanović Jovanović)

Elija Koreja je značajna, upečatljiva, originalna i višestruko nagrađivana portugalska autorka koja prvi put pred srpskom čitalačkom publikom rasprostire svoj autentični književni univerzum.

Elija Koreja, DVEDESET STEPENIKA

08.12.2019.

Svet koji Elija Koreja ispreda u zbirci ,,Dvadeset stepenika” je čardak ni na nebu ni na zemlji, svet kakav može postojati samo u književnosti – negde između realnosti i mašte. Detaljnije

Pošalji