dvadeset stepenika

DVADESET STEPENIKA

Elija Koreja
Zbirka priča DVADESET STEPENIKA portugalske autorke Elije Koreje brutalna je priča o tragično obeleženim ženama, priče u kojima muški likovi samo naglašavaju moć žene.
Podelite:

Zbirka Dvadeset stepenika donosi jedanaest pripovedaka koje su sve napisane zbog nečije želje. Uhvaćena je, recimo, „drugi pogled“ na Ugledanje na ružu čuvene brazilske spisateljice Klaris Lispektor, dok je Noć u Ladendenu omaž Emili Bronte, a Jedinstvena dama lična posveta autorke samoj književnosti.

U svim pričama glavne su junakinje, smeštene u grotesknom univerzumu gde se dobro i zlo jedva razlikuju. „U pitanju je čudovišna, htonska ženstvenost, u nevidljivom vremenu. Začarane, osakaćene, žene obeležene fatalnom sudbinom, daleko od snova i uhvaćene u svoje priče, uz muškarce koji su tu gotovo uvek da potcrtaju tragičnu ženstvenost.“ (iz pogovora Ane Kuzmanović Jovanović)

Elija Koreja je značajna, upečatljiva, originalna i višestruko nagrađivana portugalska autorka koja prvi put pred srpskom čitalačkom publikom rasprostire svoj autentični književni univerzum.

Elija Koreja, DVEDESET STEPENIKA

08.12.2019.

Svet koji Elija Koreja ispreda u zbirci ,,Dvadeset stepenika” je čardak ni na nebu ni na zemlji, svet kakav može postojati samo u književnosti – negde između realnosti i mašte. Detaljnije

Pošalji