dukat za lađara
rasprodato

DUKAT ZA LAĐARA

Dejan Stojiljković
U romanu Dukat za Lađara, koji je nastavak Olujnog bedema, Dejan Stojiljković piše o krajiškom vojvodi Ivanu Kosančiću koji posle ranjavanja u bici na Pločniku odlazi na svoj posed dok mu rane ne zacele. Tamo do njega stiže vest o samoubistvu lepe i smerne Đurđije prema kojoj on gaji nežna osećanja. Ta vest unosi nemir i strah među narod koji njenu smrt doživljava sujeverno, a Kosančić će se tome odlučno suprotstaviti.

Nastavak romana Olujni bedem
Nakon bitke na Pločniku, u kojoj je srpska vojska nanela težak poraz Osmanlijama, krajiški vojvoda Ivan Kosančić, koji je u toj bici ranjen, povlači se na svoje imanje. Svestan da sledi tek kratkotrajno primirje i da se senka neizbežnog rata nadvila nad srpskom kneževinom, vojvoda kosanički odlučuje da dovede u red svoj posed pre nego ga knez Lazar pozove u novi rat.
Jedne večeri do njega dolazi zao glas iz sela. Đurđija, smerna i lepa devojka prema kojoj je Kosančić gajio posebnu naklonost, oduzela je sebi život. To među sebre i gospodu unosi nemir koji prerasta u sujeverni strah. Naročito kada posedom krenu da kolaju priče kako se Đurđija vratila iz mrtvih.Rešen da stane na put strahu i praznoverju, iako sa još nezalečenim ranama na telu i duši, Kosančić se suprotstavlja sopstvenom narodu i čoveku koji ga predvodi – fanatičnom svešteniku ocu Milutinu. Međutim, tragajući za razlogom Đurđijinog samoubistva Kosančić shvata da se iza svega krije i dugo skrivana istina.Dukat za Lađara je svojevrsni nastavak romana Olujni bedem i predstavlja pripovedni most između te knjige i romana Učitelj mačevanja, koji je sledeći u planiranom petoknjižju.Izdanje sadrži i link sa pesmama inspirisanim srpskim srednjovekovljem koje izvode Dejan Najdanović Najda (Smak, Generacija 5) i njegov bend Deliverance, a za koje je autor knjige napisao tekstove.

Pošalji