državni savetnik

DRŽAVNI SAVETNIK

Boris Akunjin

„Državni savetnik“ je još jedan od romana Borisa Akunjina poznatih pod zajedničkim naslovom Avanture Erasta Fandorina, koji se čitaju u više od trideset zemalja sveta.

Romani su hronološki povezani i govore o stvarnim događajima iz ruske istorije poslednjih decenija XIX veka. Akunjin je vrstan stilista. Možemo ga čitati kao postmodernistu, stvaraoca koji poznaje i koristi kontekst čitave ruske (i ne samo ruske) književnosti i kulture, a možemo se, povučeni uzbudljivom kriminalističkom pričom, prepustiti i pročitati ga u jednom dahu, kao u detinjstvu.

Po ovom romanu je snimljen i film a Boris Akunjin o svom iskustvu sa snimanja kaže: U filmu «Državni savetnik» (u glavnim ulogama je Nikita Mihalko i Oleg Mensčikov) napisao sam scenario i na tome se moje učešće u potpunosti završilo. Nisam čak ni gledao snimljeni materijal. Tako da i ja takođe živim i učim. Film-ekranizacija je posebno umetničko delo koje je povezano s mojim knjigama samo formalno. I bilo mi je potrebno neko vreme da to shvatim.

Po sopstvenom priznanju Boris Akunjin je počeo da piše kada je imao 40 godina, kako bi izbegao krizu srednjeg doba. Mnogi muškarci, tvrdi on, rešavaju taj problem tako što se ponovo ožene 20 godina mlađom ženom, a ja sam jednostavno izabrao novu profesiju. Jer, u Rusiji pisanje detektivskih priča predstavljalo je novinu. Do pada komunizma taj književni žanr nije pisan, jer živeli smo u zemlji u kojoj se podrazumevalo da smo svi srećni i gde nije trebalo da postoje ozbiljni zločini. U ranija vremena Rusi su pisca podrazumevali učiteljem života i to je bila tradicija u koju se verovalo godinama. Ja to nisam želeo da budem.
Boris Akunjin je rođen u Gruziji 1956. kao Grigorije Čhartišvili. Rastao je u Kazahstanu i Moskvi. Pre nego što će početi da piše romane bio je poznati ruski japanolog, autor studije iz istorije književnosti „Pisac i samoubistvo“, koju je objavila „Informatika“, kao i svih 12 romana iz serije „Avanture Erasta Fandorina“.

Pošalji