drakula strip

DRAKULA - STRIP

Žorž Bes
Gotsko remek-delo mračne, večne lepote...

Priča o besmrtnom vampiru i sama je postala besmrtna. Znamo je iz folklora i mitova, iz slavnog romana Brema Stokera i brojnih filmskih adaptacija, i nikad nam je nije dosta. Francuski autor Žorž Bes nudi svoju viziju popularne legende, trudeći se, pritom, da ostane što verniji Stokerovom originalu.

>Čuven po izuzetnom crtačkom umeću, on bira crno-belu tehniku kako bi dodatno istakao snagu svoje linije i delu dao prikladnu atmosferu jeze i užasa, prateći priču o Džonatanu Harkeru, Mini, profesoru Van Helsingu i drugima koji su se, sticajem raznih okolnosti, susreli sa dijaboličnim stvorenjem, nosferatuom, poznatim kao Vlad III Cepeš, odnosno grof Drakula. Besov Drakula predstavlja delo virtuoza, u kom se jasno vidi da je njegov autor jedan od najboljih stripskih umetnika današnjice.
Pošalji

DRAKULA - STRIP

Valahiru
★★★★★
08.06.2022.
Gotsko remek-delo mračne, večne lepote, dobilo je i svoju strip adaptaciju. Francuski autor Žorž Bes objavio je 2019. godine adaptaciju čuvenog gotskog horora Brema Stokera. Kroz 208 stranica, Bes nam predstavlja svoju viziju popularnog klasika, trudeći se da bude što dosledniji Stokerovoj ideji. Razlike su male, a priča je dosta uprošćena i lakše se shvati. Poznato je da dosta čitalaca ima muka u toku čitanja Stokerovog romana. Razlog za to je način na koji je roman koncipiran, a što predstavlja formu pisama, dnevnika i ličnih utisaka svakog od junaka. Ovde je dosta lakše "pohvatati" radnju, jer je Bes sve uprostio i objedinio. Za kratko vreme je ušao u srž dela. Njegove ilustracije su odlične. Uprkos tome što su crno-bele, odradjene su bolje od mnogih radova bogatih bojama. Ovo remek-delo je prava poslastica svakog fana gotike, horora, uopšteno stripa i grafičkih novela. Žorž Bes je još jednom udahnuo život čuvenim Stokerovim likovima. Svom delu je kroz vešte ilustracije dao atmosferu jeze i užasa. Zaista, dopao mi se svaki detalj ovog dela. Već sam čitao Stokerovog "Drakulu" i ubrajam ga u omiljene naslove klasične književnosti. Ipak, bio je neopisiv doživljaj još jednom uploviti u to delo, ovoga puta na nešto drugačiji način. Od mene imate veliku preporuku!