novo
dorsi

DORSI

Grejl Markus
Pet opakih godina muzike koje su obeležile jednu epohu. Duboki i kulturološki važni uvidi, samo će utemeljiti jače status koji grupa Dorsi ima u svetu vodećih svetskih rok grupa. 247 stranice genijalne neprolaznosti.

Umesto zamorne faktografije, tabloidnog senzacionalizma i sumnjivog misticizma, Grejl Markus nudi uzbudljive i duboke kritičke i kulturološke uvide, čime ubedljivo potvrđuje kako svoj status jednog od vodećih svetskih rok kritičara i istoričara kulture, tako i neprolaznu vrednost poezije Džima Morisona i muzike grupe Dors." - Zoran Paunović

Pet opakih godina muzike za ceo život – već podnaslovom knjige DORSI, posvećene američkoj rok grupi „The Doors?, Grejl Markus predočava razlog svoje fasciniranosti ovim bendom, ali i način na koji pristupa pisanju o njemu. U središte čitalačke pažnje neće biti stavljen ni mit oko DORSA, ni veo misterije kojim su obavijeni, niti kult smrti Džima Morisona, odnosno doba čijom se personifikacijom on neretko smatra. Ovoga puta biće reči najpre – o muzici.Kaže Salman Ruždi da „niko ne čita pesmu poput Grejla Markusa?. Markus nastoji da pruži odgovor na pitanje, kako to da četrdeset godina nakon raspada grupe i Morisonove smrti, i dalje nije moguće provesti dva sata u vožnji, a ne čuti na radiju bar jednu njenu pesmu? Kako to da je bend koji je postojao svega pet godina do danas ostao slušaniji od gotovo svih koji su stvarali u istom periodu? Grejl Markus odgoneta kako je duh „Dorsa? ostao netaknut zubom vremena, te njihova muzika i dalje treperi od straha koji je u njihovo vreme lebdeo nad zemljom ne tako davno pogođenom ratnim užasima.

Pošalji