događaj

DOGAĐAJ

Ani Erno
Događaj Ani Erno, još jedno je ostvarenje dobitnice Nobelove nagrade za književnost. Priča prati radnju od pre 40 godina, do današnjeg momenta, priču o trudnoj tinejdžerki, vanbračnoj trudnoći i zemljotresu koji zatrpava živote.

„Trudna sam. Užas.”
Zapisala je studentkinja u svoj dnevnik, u Ruanu, 1963. godine. Reći roditeljima je nemoguće, zadržati dete tek je nezamislivo. Vanbračna trudnoća za devojku iz radničke porodice poput njene, u malom gradu kakav je njen rodni grad, predstavlja kraj: porodica će biti trajno obeležena sramotom, a ona sama ostaće bez mogućnosti da se dalje obrazuje i živi drugačije, bolje, što dalje od sopstvenog porekla. Rešenje je abortus, ali on je u Francuskoj zabranjen.
Četrdeset godina kasnije, nekadašnja studentkinja iz Ruana, a sada književnica Ani Erno, deli svoje iskustvo sa svetom, pišući knjigu nesputane iskrenosti, pretvarajući sećanje, dnevničke zapise i zabeleške u umetnost. Događaj je originalan, književno uverljiv prikaz posledica nehumanih zabrana, u ovom slučaju zakonske zabrane ženi da samostalno odluči o tome želi li da rodi. Ovaj roman je još jedan dokaz da se primitivne konstrukcije uvek ruše i da u tom zemljotresu zatrpavaju mnoge živote. Ali se, nažalost, iznova i grade.
Događaj je dokument o jednom odrastanju pretvoren u književnost. Intimna, potresna priča jedne žene koja postaje univerzalni umetnički simbol borbe i patnje svih potlačenih.

Ani osvaja naša srca

26.08.2023.

Pred nama je još jedan roman Ani Erno, dobitnice Nobelove nagrade za književnost. "Godine" su možda i jedan od najznačajnijih spisa ove nobelovke, iako objavljene u njenim poznim godinama. Detaljnije

Šta je to donelo Nobela Ani Erno?

03.04.2023.

Ani Erno (1940) francuska je književnica koja je napisala preko trideset knjiga. Za svoj rad 2022. godine dobila je Nobelovu nagradu za književnost. Detaljnije

Pošalji