dobre navike, loše navike

DOBRE NAVIKE, LOŠE NAVIKE

Vendi Vud
Dobre navike, loše navike je knjiga profesorke psihologije i biznisa Vendi Vud koja se ovim pitanjem bavi beć trideset godina. Iako postoji usvojeno mišljenje da je za promenu ponašanja koje bi dovelo do stvaranja nove, ili pak prekid stare navike, potrebna samo rešenost, autorka nam ukazuje da su stvari daleko komplikovanije. Ovde ćete pročitati mnogo toga što će vam razjasniti kako navike zapravo nastaju i kako nam mogu koristiti ili štetiti, odnosno kako mogu ostvariti naše ciljeve ili to postati.

Zašto toliko često gledamo u svoj telefon i kako da prestanemo sa tom navikom? Kako da promenimo neželjene i stvorimo dobre navike? Vendi Vud, profesorka psihologije i biznisa, upravo je nauci o navikama posvetila gotovo trideset godina svog profesionalnog rada, a brojna naučna saznanja o prepoznavanju navika u svim njihovim raznovrsnim oblicima nalaze se u ovoj knjizi.

Jer, razumevanje navika normalizovaće pokušaje rešavanja jednog od naših ključnih problema: trajnu promenu ponašanja. Dugo i uspešno je vladao mit da je za promenu ponašanja potrebno samo malo više snažnih namera i volje. Autorka kritički razmatra ovaj mit pitajući se zašto je tako lako da na početku odlučimo da se promenimo, čak počnemo da radimo neke ispravne stvari – a ipak teško istrajemo u dugotrajnoj i uspešnoj promeni ponašanja i zašto odluka i volja nisu dovoljne alatke za trajno žrtvovanje kako bismo došli do cilja?

Šta su zapravo navike? Šta znamo o navikama i njihovom stvaranju? Koja je razlika između navika i rituala? Šta je ometač pažnje i kako da izmerite svoju skalu rasejanosti? Zašto navike čine da nam teške stvari deluju lako i bezbedno? Koliko vremena je potrebno za stvaranje navike, a koliko da bismo je se oslobodili? Da li su i zašto navike sigurne luke u stresnim vremenima? Kako da stvarate dobre navike koje efikasno rade sa vama, a ne protiv vas?

KNJIGA O NEČEMU ŠTO SVI RADIMO SVAKOG DANA… I TO MNOGO.

  • • Kako da živimo sa našim bićem navike?
  • • Koje su alatke za formiranje navika?
  • • Ključna osobina navike: ona deluje izvan vaše svesnosti.
  • • Zašto je brzina navika blagoslov kada su ono što želimo, a prokletstvo kada su neželjene?
  • • Zašto navike ostvaruju naše ciljeve, ali i postaju naši ciljevi?

ZAŠTO STALNO RADIMO ONO ŠTO RADIMO?

Življenje s vašim bićem navike omogućiće vam da uvidite koliko vašeg bića funkcioniše na načine kojima ne upravljaju vaše želje i površni impulsi. U vama su dubine.

Možete upregnuti te dubine da rade za vas.

Vendi Vud, autorka knjige

Vendi Vud, DOBRE NAVIKE, LOŠE NAVIKE

27.11.2020.

Knjigu Dobre navike, loše navike napisala je profesorka psihologije i biznisa Vendi Vud sa željom da nam ukaže na određene mehanizme koji dovode do stvaranja navika i da nam pomogne da razumemo komplesnost čitavog procesa koji mi, laici, najčešće karakterišemo prosto snagom volje. Detaljnije

Pošalji