dobar dan, tugo

DOBAR DAN, TUGO

Fransoaz Sagan
Kultna knjiga autorke Fransoaz Sagan Dobar dan, tugo je priča o sedamnaestogodišnjoj Sesil koja upoznaje život i ljubav. Ona sa svojim ocem provodi leto na Mediteranu gde oboje uživaju u svojim neobaveznim vezama, ali tada se pojavljuje jedna žena koja će promeniti sve.

Kultni roman, prodat u više od 5 miliona primeraka.

Veličanstvena vila, vrelo leto, Mediteran tako blizu. Sesil ima sedamnaest godina. Poljupci i sastanci za nju su ljubav. Njen otac, udovac, uživa u prolaznim i nevažnim odnosima. Zabavljaju se, niko im ne treba, srećni su. Taj divni nered narušiće poseta prefinjene, uravnotežene i inteligentne žene. Kako izbeći tu pretnju? U senci mirišljavih četinara priprema se surova igra.

Bilo je leto 1954. kada se prvi put oglasio „mali šarmantni monstrum“, kako je Morijak nazvao osamnaestogodišnju Fransoaz Sagan. Bio je to početak druge polovine XX veka, rastrzan, poput ove tinejdžerke, grižom savesti i kultom uživanja. Izuzetan uspeh ovog romana doneo je Fransoaz Sagan prestižnu Nagradu kritike, kao i svetsku slavu i bogatstvo.

Dobar dan, tugo i danas se, nakon više od pola veka, prodaje u velikim tiražima i osvaja srca miliona čitalaca širom sveta. Prema rečima same spisateljice, „ova instinktivna i sirova knjiga prožeta je senzualnošću i nevinošću, eksplozivnom mešavinom koja uzbuđuje danas koliko i juče“.
 

Autori rođeni u junu, imate li omiljenog?

02.06.2022.

Jun, šesti mesec u godini, 30 dana i mnogo književnih rođendanaca u istom. Samo za vas smo izdvojili neke omiljene citate, isto tako omiljenih autora. Uživajte u ovoj horoskopskoj poslastici. Detaljnije

Put oko sveta sa knjigom: Francuska

27.05.2021.

Posle Norveške i Japana, inspirisani romanom Ljudska posla, vodimo vas u Francusku! Za vas smo ovog puta izdvojili nekoliko dela savremene francuske književnosti koja možete da čitate ako želite da se u mislima transportujete u ovu prelepu zemlju. Detaljnije

Pošalji