dnevnik iz bolivije

DNEVNIK IZ BOLIVIJE

Ernesto Če Gevara

Ovo je poslednji dnevnik Če Gevare, sastavljen iz beležnica njegovog dnevnika otkrivenih kada ga je uhvatila i pogubila bolivijska vojska u oktobru 1967.

Sama priča o ovom dnevniku je političko-književna saga. Otkriven u Čeovom rancu, kada je zarobljen u planinama u Boliviji, zaplenjen je od strane bolivijske vojske koja je primerke uputila dalje u Vašington. CIA je potom objavila lažnu verziju dnevnika koja je korišćena za opravdanje masovnih hapšenja političkih aktivista u Boliviji i Latinskoj Ameriici i diskreditaciju Čea i Kubanske revolucije. To je podstaklo Fidela Kastra da napiše „Neophodan uvod“ koji je razotkrio laži u izdanju CIE.

Na današnji dan rođena je Revolucija

14.06.2023.

Ernesto Gevara, poznatiji kao Če Gevara (šp. Che Guevara) ili samo Če (šp. Che), bio je argentinski marksistički revolucionar, političar, lekar, pisac, gerilski vođa, diplomata i vojni teoretičar. Kao jedan od ključnih činilaca Kubanske revolucije, njegov lik je postao sveprisutni kontrakulturni simbol pobune i globalna oznaka u popularnoj kulturi. Detaljnije

Pošalji