điro d italija

ĐIRO D’ITALIJA

Dino Bucati
U pogovoru književni kritičar Ivan Isailović opisuje knjigu kao moderni ep u kojem su biciklisti heroji „koji se bore protiv čudovišta, bogova, personifikovaniih planina, suočeni sa lošim vremenom, vrućinom, umorom, kao i svakodnevnim bedama i obožavanjem okupljenog naroda. Trideset drugo izdanje Điro d’Italije, jednog od najprestižnijih biciklističkih takmičenja, bilo je nezaboravno i zato što je imalo izuzetnog hroničara: Dina Bucatija. Pisac i novinar lista Korjere dela sera gradi portret euforične i nemirne Italije i sportista koji su vratili nešto sreće narodu koji se oporavljao od siromaštva i ratnih razaranja.

Još jedan dan i svi će se popeti na bicikle, upreti nogama u pedale, a onda u galop stisnutih zuba, u veliku pustolovinu.
Osamnaestog maja 1949. iz broda Saturnija iskrcala su se u Palermu 102 biciklista, uključujući i gigante italijanskog biciklizma Fausta Kopija i Đina Bartalija. Ovo trideset drugo izdanje Điro d’Italije, jednog od najprestižnijih biciklističkih takmičenja, bilo je nezaboravno i zato što je imalo izuzetnog hroničara: Dina Bucatija. Pisac i novinar lista Korjere dela sera gradi portret euforične i nemirne Italije i sportista koji su vratili nešto sreće narodu koji se oporavljao od siromaštva i ratnih razaranja.
„U ovom modernom epu biciklisti su heroji što se bore protiv čudovišta, bogova, personifikovanih planina, suočeni sa lošim vremenom, vrućinom, umorom, kao i svakodnevnim bedama i obožavanjem okupljenog naroda. Dok zamišljaju kako se ’odmeću u beg’ od grupe, dok sanjaju slavu osvajanja Dolomita, oni prolaze srušenim i umornim selima gde ih dočekuju duhovi svih onih koje su savezničke bombe ubile. Mnogo više od sportske hronike, mnogo više od epizodnog istorijskog romana, ova kolekcija dokumentuje najboljeg Bucatija, pripovedača i učesnika događaja u kojima se svi, sportisti ili ne, možemo identifikovati.“ Iz pogovora Ivana Isailovića

Književni vodič kroz Italiju

11.10.2022.

Kad se kaže Italija, odmah se misli na sunce, picu, mandoline i… kriminal! Međutim, mi smo odlučili da vas sprovedemo kroz krivudave italijanske književne uličice, pa ako ste spremni za još jedno putovanje, upadajte! Detaljnije

Pošalji