đavolijada kobna jaja pseće srce

ĐAVOLIJADA; KOBNA JAJA; PSEĆE SRCE

Mihail Afanasjevič Bulgakov
Pred nama su tri novele čuvenog pisca Mihaila Bulgakova - Đavolijada; Kobna jaja; Pseće srce. Mihail Bulgakov je bio ruski pisac, doktor medicine i dramaturg koji je delovao u prvoj polovini 20. veka. Najpoznatiji je po posthumno objavljenom romanu Majstor i Margarita, koji je nazvan jednim od remek-dela 20. veka.

"Đavolijada" naizgled prikazuje događaje iz svakodnevnog života malog čoveka. Život činovnika Korotkova se u susretu sa biroktatskim sistemom pretvara u niz paklenih slika i borbu sa silama zla. Stvorena je atmosfera relativizovanih vrednosti u društvu, teško je razlučiti istinu od laži i sačuvati lični identitet i integritet.

Novela "Kobna jaja" posredstvom satire i naučne fantastike donosi priču o statusu naučnika u totalitarnom režimu. Zloupotreba neobičnog otkrića profesora Persikova dovodi do velike prirodne katastrofe, što još jednom pokazuje da naučno delo mora ostati autonomno u odnosu na državni aparat, posebno kada su na istaknutom funkcijama nestručni ljudi.

Novela "Pseće srce" prikazana je alegorična kritika komunizma u Sovjetskom Savezu i neuspeli pokušaj da se promeni istorija ljudskog roda. Služeći se groteskom, satirom i fantastikom, Bulgakov pripoveda o neobčnom prijateljstvu psa Šarika i profesora Preobraženskog. Humani pokušaj profesora da presadi psu ljudsku hipofizu se završava spoznajom da je čovečja priroda u nekim slučajevima mnogo monstruoznija od životinjske.

Pošalji