definicija sreće

DEFINICIJA SREĆE

Katrin Kise
"Definicija sreće" je dirljiv roman autorke Katrin Kise koji istražuje suštinu sreće kroz četiri decenije života dveju žena, Klarise i Eve. Kroz paralelne priče ovih naizgled nespojivih životopisa, Kise nam donosi duboko emotivno svedočanstvo o ženskom iskustvu, njihovom položaju u svetu, i njihovoj težnji da uhvate trenutke sreće. Ovaj roman istovremeno istražuje poreklo, transgeneracijsko nasleđe i sveprisutnu potragu za srećom. Klarisa i Eva postaju lice i naličje, strast i racio, opozit jedna drugoj, a čitalac će se u njihovim pričama prepoznati i zapitati se kako spoznati sreću bez suočavanja sa njenom suprotnošću. "Definicija sreće" je knjiga koja će vas inspirisati, dirnuti, i naterati vas na razmišljanje o prirodi sreće u ljudskom životu. Katrin Kise majstorski isprepliće ove priče i stvara duboku i emotivnu refleksiju o onome što zaista znači biti srećan.

Pokušavajući da dokuči definiciju sreće, Ketrin Kise ispisuje četiri decenije života dveju žena, beležeći u svojim redovima i burne događaje od osamdesetih godina, pa sve do danas.
Paralelne priče Klarise i Ev – dva naizgled nespojiva životopisa postaju opšte svedočanstvo o položaju žene, o onome šta suštinski znači svetom hodati kao žena; pripovedaju o poreklu, transgeneracijskom nasleđu i neminovno – težnji da se uhvati sreća: samo delić, tek jedan fragment ili pak, kontinuitet blagog ali postojanog osećaja sreće.

Prateći njihove živote, instinktivno osećamo da postoji nedokučiva misteriozna nit koja ih spaja u njihovoj različitosti, čime postaju lice i naličje, ego i alterego, strast i racio, upleteni opozit jedna drugoj. U romanu prepunom nade, melanholije, slobode, ali i nasilja, čitaćemo naprosto – život; jer kako ćemo spoznati sreću bez njene druge strane? Za Klarisu sreća nije postojala u trajanju i kontinuitetu (takva je bila moja), već u fragmentu, u obliku jedne čestice koja sija neuobičajenim sjajem, pa čak i ako bi taj sjaj prethodio padu.

Pošalji