dani

DANI

Gast Greber
Gast Gerberova zbirka kratkih priča DANI predstavlja pravu poslasticu za ljubitelje književnosti iz "egzotičnih" zemalja. Reč je o knjizi luksemburškog autora koja je 2016 osvojila Evropsku nagradu za književnost.

Dani, nagrađivana zbirka luksemburškog autora Gasta Grebera, sadrži devet kratkih priča koje opisuju po jedan dan koji predstavlja prekretnicu u životu njegovih junaka. Ponekad se život junaka nepovratno menja zbog nekog traumatičnog događaja, a ponekad zbog duboke spoznaje o sebi ili svetu. Junake, ljude različite u svakom pogledu, povezuje jedino savremena luksemburška realnost: iako su teme opšte, stiče se utisak da se priča na taj način mogla odigrati jedino u Luksemburgu, i da su je tako mogli proživeti jedino građani te zemlje. Zato je ova knjiga odličan način da se upozna njihov način života i, istovremeno, da se stekne uvid u najbolju literaturu pisanu na luksemburškom jeziku u 21. veku.

Zbirka Dani osvojila je 2014. Luksemburšku nagradu za knjigu godine, a 2016. Evropsku nagradu za književnost (EUPL).

PREPORUKA: Kratke priče za kratke decembarske dane

01.12.2019.

Kasna jesen i rana zima poslovično su najbolji periodi za čitanje. Tmurni dani i vetar koji šiba uz kišu ili sneg odličan su izgovor da uz topli napitak i dobru knjigu ostanete kod kuće. Detaljnije

Pošalji