dan kada je vođa ubijen

DAN KADA JE VOĐA UBIJEN

Nagib Mahfuz
Roman DAN KADA JE VOĐA UBIJEN egipatskog Nobelovca Nagiba Mahfuza kratka je i jezgrovita priča o velikim promenama koje su se u Kairu dogodile osamdesetih godina prošlog veka.

U ovom jezgrovitom, nevelikom romanu koji čitaoca drži bez daha, napisanom sredinom osamdesetih godina prošlog veka, fokus je još jedanput na generacijskog paradigmi koja je predstavljena u Kairskoj trilogiji. Ovog puta Mahfuz prati život kairske porodice iz srednje klase, ranih osamdesetih, kada je na vlasti predsednik Anvar el-Sadat. To je doba promena u Egiptu, vreme oštre krize, kada su obični ljudi gurnuti i „ambis infitaha“ - ekonomskih reformi kojima se završava dominacija javnog sektora u društvu i podstiču privatne investicije.

Nagib Mahfuz, DAN KADA JE VOĐA UBIJEN

02.04.2020.

Ovo je knjiga koja opisuje život jedne porodice u Egiptu u vreme vladavine Anvara el-Sadata. Njen autor, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, Nagib Mahfuz spojio je složenu političku priču sa ličnom dramom njegovih junaka i stvorio delo koje će svakog čitaoca ostaviti bez daha. Detaljnije

Pošalji