damin gambit

DAMIN GAMBIT

Volter Tevis
Volter Tevis nam u svom delu Damin gambit donosi priču svesno svedenu na jednostavnu potku o mladoj devojci koja, uprkos neveselim životnim okolnostima, nekako vlastitim putem izrasta u punokrvnog šahovskog genija. Glavna junakinja Bet je živopisna pojava uhvaćena u teškim okolnostima života napuštenog siročeta bez korena i poriva za ukorenjivanjem u društvu kojem očito ni nije previše stalo do asocijalne devojke oštrog jezika, uz to, zaljubljene u šah i sa sve evidentnijom sklonošću ka problemima zavisnosti.

U njoj je ostala samo zamišljena šahovska tabla sa složenom i nerešenom pozicijom. Nije bilo zaista važno ko igra crnim figurama ni da li se stvarna tabla nalazi u Moskvi ili Njujorku, ili u podrumu sirotišta. Ova verna slika u njenoj glavi bila je njeno pravo kraljevstvo.
Kada je sa osam godina završila u sirotištu, činilo se da je Bet Harmon predodređena za sudbinu sivu i bezličnu poput odeće koju je nosila. Sve dok ne odigra prvu partiju šaha. Njen genijalni talenat odmah je očigledan – dok igra, čula joj se izoštravaju, jasnije razmišlja, i prvi put oseća da ima kontrolu nad svojim životom. Bet postaje sve bolja, a glamurozni i uzbudljivi turniri pružaju joj nadu da je čeka drugačija budućnost na tabli sa šezdeset četiri polja u crno-belom svetu. Ali taj svet zamršen je kao i njeni potezi, i iako deluje mirno i uglađeno, krije vulkane strasti i opasnosti, i u njemu su dozvoljene Ulozi postaju sve veći i dolazi trenutak da se suoči sa najboljim igračem na svetu. Da li će iz te partije izaći kao pobednik, ili će zauvek ostati neugledno siroče koje je protraćilo život?

Pošalji