dama u zlatnom

DAMA U ZLATNOM

Ana-Mari O"konor
Imena Adele Bloh-Bauer i Gustava Klimta se retko razdvajaju, a ovo je istinita priča o Dami, najvećoj inspiraciji zlatne faze. Priča prati portret od slikanja, preko skrivanja tokom svetskih ratova, sve do prodajne izložbe 2006. godine.

Istinita priča o jednoj od najpoznatijih slika na svetu.
Portret Adele Bloh-Bauer I, poznat i kao Dama u zlatnom, slavno je secesijsko ulje na platnu austrijskog slikara Gustava Klimta iz 1907. godine na kojoj je naslikan portret Adele Bloh-Bauer. Smatra se vrhuncem i najpotpunijom slikom iz njegove „zlatne” faze koja se odlikuje intenzivnim dekorativnim lirizmom i formalnom stilizacijom.
Slika je bila u porodičnom vlasništvu sve dok je Nacisti,zajedno sa Portretom Adele Bloh-Bauer II iz 1912, nisu konfiskovali tokom Drugog svetskog rata ipreimenovaliu Žena u zlatu, kako bi izbegli pominjanje ove nekada uticajne jevrejske porodice. Posle rata, slika je bila deo stalne postavke Austrijske galerije Belvedere, sve dok poslednja preživela naslednica porodice Bloh-Bauer, Marija Altman, nije dobila tužbu protiv Republike Austrije. Država je priznala da su slike vlasništvo porodice i predala dela iz kolekcije, koja su ubrzo zatim izložena u Državnom muzeju umetnosti u Los Anđelesu. Slika Adel Bloh-Bauer I prodata je 2006. po rekordnoj ceni od 135 miliona dolara Novoj galeriji (Neue Galerie) u Njujorku, muzeju nemačke i austrijske umetnosti ranog XX veka, gde se i danas nalazi.Godine 2015. po delu je snimljen istoimeni film sa Helen Miren i Rajanom Rejnoldsom u glavnim ulogama.

Inspiracija zlatne faze

29.09.2022.

Imena Adele Bloh-Bauer i Gustava Klimta se retko razdvajaju, a ovo je istinita priča o Dami, najvećoj inspiraciji zlatne faze. Priča prati portret od slikanja, preko skrivanja tokom svetskih ratova, sve do prodajne izložbe 2006. godine. Detaljnije

Jesenja akcija u Makartu

29.09.2022.

Kraj septembra je idealno vreme da počnemo jednu novu akciju i omogućimo vam da po specijalnim sniženim cenama dođete do ovih sjajnih izdanja i pripremite se za jesenje čitanje. Detaljnije

Pošalji