da li i kod tebe pljušti

DA LI I KOD TEBE PLJUŠTI?

Sonja Ćirić
Naslov knjige "Da li i kod tebe pljušti?" donosi uzbudljivu priču Sonje Ćirić koja se odvija kroz jedan ključni telefonski razgovor između nekada najboljih prijatelja Vojina Ikonića i Maje Bojanić. Prošlo je 28 godina otkako su poslednji put čuli jedno drugo, a njihov susret preplavljen tajnama baca svetlo na događaje koji su obeležili razdoblje raspada Jugoslavije.

Vojin, sada dokumentarista u slovenačkoj vojsci, postaje ključan akter u Majinom istraživanju srpsko-slovenačkog projekta koji je imao dubok uticaj na izbijanje rata u Jugoslaviji. Transkript njihovog razgovora postaje predmet pažnje srpske policije i slovenačkih kolega, otkrivajući tajne koje su dugo čuvane u senci političkih igara i manipulacija.

Roman Sonje Ćirić otkriva mnoga (ne)prijatna saznanja i rasvetljava tamne uglove prošlosti koje ni Srbija ni Slovenija ne žele da dospeju u javnost. Filip Švarm, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Vreme, ističe da je ova priča univerzalna, oslikavajući živote svih nas čije su sudbine zauvek promenjene raspadom Jugoslavije. Roman postavlja pitanje o propuštenim prilikama i neobavljenim telefonskim razgovorima koji su mogli promeniti tok istorije, pozivajući čitaoce da se suoče sa sopstvenim odgovornostima pred sobom i budućim generacijama.

Pošalji