cveće zla
438 rsd548 rsd
Ušteda 110 rsd (20%)
Sve cene su sa uračunatim PDV-om.

CVEĆE ZLA

Š. Bodler
Cvece zla, remek delo Šarla Bodlera, prvi put objavljeno 1857. godine, predstavljalo je prekretnicu u istoriji ne samo francuske vec i svetske poezije i izvršilo je ogroman uticaj na generacije pesnika. O snazi i dometu tog uticaja govore reci pesnikâ koji sebe smatraju njegovim duhovnim potomstvom: Bodler je najvidovitiji, on je kralj pesnika, pravi Bog (Artur Rembo); Duboka originalnost Šarla Bodlera je po mom mišljenju u tome što on na snažan i suštinski nacin predstavlja modernog coveka (Pol Verlen); Bodler je pocetak svega. On stvara francusku poeziju posle vekova bljutavosti i raspricanosti (Pjer Žan-Žuv); Evo prve medu svim knjigama naše poezije (Iv Bonfoa).Zbirka Cvece zla nije samo tako visoko cenjena od strane znacajnih pesnika pocev od kraja XIX veka, vec je imala i još uvek ima izuzetan prijem i kod citalaca; to je, u svetskim okvirima, najcešce prevodeno i najviše objavljivano poetsko delo. Ono citaoca uci da ocima pesnika pronikne u lepote, ali i u tragicne protivrecnosti sveta i ljudskog življenja.

Bodler spada u najprevođenije poetske stvaraoce, koji je svojim delom izvršio ogroman uticaj na pesnike širom sveta. Ipak, još uvek ostaje tajna kako je postigao toliku popularnost, budući da se bavio zlom, a ovom knjigom i napisao svojevrsnu apoteozu zla. To potvrđuje i prva pesma - "Čitaocu", koja otvara ovu dragocenu pesničku zbirku.

- Bodlerova poezija liči na život, na savremenu civilizaciju u kojoj se čovek sve više miri sa zlom i pravi sve manju razliku u odnosu na dobro.

Šta čitaju Parižanke?

14.07.2019.

Francuskinje slove za žene od stila, a Parižanke su njegove kraljice. One znaju da stil nije samo puko biranje odeće i parfema nego i ono što dolazi iznutra. Velika Koko Šanel je govorila: „Brinući se o lepoti, treba početi od srca i duše. U suprotnom nikakva kozmetika ne pomaže.“ Detaljnije

Pošalji