čudesni putevi postanka, deo 2

ČUDESNI PUTEVI POSTANKA, DEO 2

Irving Stoun
Revolucionarni naučnik, običan čovek ili obratno? Kao da je važno. Njegovo ime je Čarls Darvin i vreme je da saznamo nešto više o njegovom životu, nego što je to do sada bio slčaj.

Svet zna Darvinovo ime, ali ne zna mnogo o njegovom životu. Ova knjiga otkriva čitaocu Čarlsa Darvina, revoulcionarnog naučnika i običnog čoveka.

Začetnik teorije evolucije, koja je zadala težak udarac religioznoj slici sveta, započeo je akademsku i teološku raspravu koja je okrenula njegove stare prijatelje jedne protiv drugih.

Od Kanarskih ostrva do Brazila, od Ognjene zemlje do Australije, preko Zelenortskih i Folklandskih ostrva, a pre svega Galapagosa, Darvin se posvetio prikupljanju i sređivanju materijala biološke i geološke prirode. Pet godina kasnije, vratio se kući natovaren uzorcima do tada nepoznatih biljaka i životinja, sa sveskama prepunim beležaka za ono što će postati njegov najznačajniji rad, Poreklo vrsta. Objavljeno 1859. godine, ovo delo uzdrmalo je temelje znanja, a posebno kreacionističkih teorija koje su do tada preovladavale. Irving Stoun vodi nas kroz sve etape tog fascinantnog puta, geografskog i duhovnog u isto vreme, u detaljnoj biografiji koja postaje uzbudljiv roman.

Pošalji