crveni zmaj

CRVENI ZMAJ

Tomas A. Haris
Roman koji je stvorio Hanibala Lektera i njegovo zaveštanje zla.
Najbolji profajler kojeg je FBI imao, Vil Grejam, povukao se nakon što je Hanibal Lekter zatvoren. Međutim, niz jezivih zločina nateraće agenta Kroforda da se ponovo obrati jedinom čoveku koji može da pomogne u istrazi.Seksualna glad, demonsko nasilje, zlokobna logika – to su smrtonosni sastojci ubistvene formule koja gura psihopatu u naručje nezamislive samoobmane. Hvalisavi ubica šalje izazivačka pisma policiji. Namučeno čudovište i samo sklono mučenju nalazi najveće zadovoljstvo u proračunatom ubijanju srećnih porodica i predstavlja se kao… Crveni Zmaj.
Da bi ga pronašao, Grejam mora da ga razume. Da bi ga razumeo, Grejamu je ostalo samo jedno mesto na koje može da ode: genijalni zločinački um Hanibala Lektera.„Moraće da sagleda stvari koje nikada nije mogao da vidi i da leti kroz vreme da bi počeo da shvata Zmaja, da bi čuo hladno kapanje u tami, da bi sagledao svet kroz njegovu crvenu izmaglicu.“
Pošalji

CRVENI ZMAJ

Valahiru
★★★★★
10.06.2022.
Veliki sam ljubitelj filmova vezanih za Hanibala Lektera. To je bio razlog za moja velika očekivanja u vezi sa knjigom. Da li ih je u potpunosti ispunila? Da vidimo... Ugao pripovedanja se menja sa vremena na vreme, pa je zanimljivo na kratko ući u um raznih likova. Medju njima naravno mislim i na samog Hanibala. Pisac vešto drži pažnju, tako da radnja zaista ne dosadi do kraja. Već na početku sam primetio da je par detalja u filmskoj adaptaciji izmenjeno, ali su mi se dopale i verzije u knjizi. Tomas Haris je majstor za stvaranje junaka. Stvorio je širok spektar realnih junaka, počevši od domaćica, dece, veterinara, pa sve do detektiva, bolničara i psihopata. Svaki lik zrači životom i pokazuje osobine koje i mi imamo, dobre i loše. Navike likova su zanimljive, a i način na koji ih Haris opisuje i koristi na mestima u radnji. Dopada mi se i to što opisuje detalje, na primer mirise u okolini i izgled same okoline. Dok čitam, mogu da zamislim celokupnu radnju. Da predjemo i na jezive delove iz filma. Prisutni su i u knjizi, a svaki se doživi drugačije. Pisac prikazuje scene ubistava, izgled žrtava i sve strašne scene verodostojno. Prisutan je taj osećaj gnusnosti, zaprepašćenosti i straha, isti osećaj kao kada vidimo slike na tv-u. Ako imate mašte, biće dovoljno. Do samog kraja Haris je odličan. Od mene velika preporuka za ljubitelje žanra i Hanibala.