crveni cvet

CRVENI CVET

Baronica Emuška Orci
Crveni cvet je roman koji prati dešavanja s’ kraja 18. veka u Francuskoj, u Parizu. Baronica Emuška Orci piše o Jakobinskoj diktaturi koja vodi pod giljotinu sve potomke aristokratskih porodica, a njima se suprotstavlja pronicljiv i duhovit čovek koji će uspeti da spase mnoge nedužne ljude od revolucionara. Pod tajnim imenom Skerletni Vidić, koji za sobom ostavlja samo crveni cvet kao zaštitni znak, on oko sebe okuplja devetnaest sledbenika kojima će se suprotstaviti lukavi agent sa željom da otkrije identitet ove tajnovite osobe.

Pariz, leta gospodnjeg 1792. Jakobinska diktatura seje haos, a neumoljivi narodni sud šalje u smrt nesrećne potomke aristokratskih porodica: svakoga dana muškarci, žene i deca stradaju pod oštricom giljotine.
Naoružan samo duhovitošću i pronicljivošću, jedan čovek prkosno odoleva francuskim revolucionarima i uspešno spasava mnogobrojne nevine ljude od sigurne smrti. Njegovi prijatelji – ali i neprijatelji – znaju ga pod tajnim imenom Skerletni Vidić, ali niko ne zna pravi identitet ovog čoveka. Ne ostavlja tragove za sobom, osim svog zaštitnog znaka, malog crvenog cveta po kojem je i dobio ime. Ta tajanstvena figura postaje opsesija prepredenog i okrutnog finansijera francuske vlade Šovlena, i očarava englesko visoko društvo. Kada Skerletni Vidić okupi družinu od devetnaest sledbenika koji s njim dele iste ideale, lukavi agent Šovlen biće im za petama, sa samo jednom misijom: mora da razotkrije identitet Skerletnog Vidića i spreči njegovo dalje delovanje.

Pošalji