novo
crni gušter
rasprodato

CRNI GUŠTER

Edogava Ranpo
"Crni gušter" je uzbudljiv roman Edogave Ranpoa koji započinje na glamuroznoj zabavi za Badnje veče u Ginzi, najprosperitetnijem delu Carskog grada. Centralna figura je misteriozna žena u crnom s tetoviranim crnim gušterom na ruci, koja upoznaje mladića Đun-ćana, stvarajući intrigantnu povezanost između njih dvoje. Kroz smišljene avanture s neočekivanim preokretima, Ranpo dočarava atmosferu nalik delima Edgara Alana Poa, sa primesama Šerloka Holmsa i Arsena Lupena. Glavni antijunak ove priče, fatalna žena, vodi neprestanu bitku sa detektivom Akećijem Kogoro, Ranpoovim omiljenim detektivom. Autorov originalan stil, koji se često obraća direktno čitaocu, stvara jedinstveno iskustvo čitanja. Gotički ambijent romana je opisan na impresivan način, a Ranpo vešto otkriva detalje čitaocima dok ih istovremeno vodi na zavojit put.

Radnja romana Crni gušter počinje na zabavi za Badnje veče u „Ginzi, najvećem i najprosperitetnijem delu Carskog grada“. Odmah opažamo misterioznu, zavodljivu ženu obučenu u crno, sa tetoviranim crnim gušterom na levoj ruci. Ona upoznaje mladic´a Đun-ćana, još jednog mračnog lika. Dok od nje traži novac i pomoć, da ga izvuče iz nevolje u koju je upao, ona smišlja plan kako da ga zaštiti. Ali po kojoj ceni?

Avanture koje slede su tako pametno smišljene, s gomilom neočekivanih preokreta. Sve neodoljivo podseće na dela Edgara Alana Poa, kao i na Šerloka Holmsa i Arsena Lupena , sa izuzetkom jer je glavni antijunak ove priče nepoverljiva i fatalna žena.

Cela priča je neprestana bitka između nje i detektiva Akećija Kogoroa (Ranpoov omiljeni detektiv). I kad pomislite da je neko od njih dvoje izgubio, sačekajte do sledec´e stranice! Autorov stil je originalan, pomalo neobičan za današnje vreme, pošto se često obraća direktno čitaocu, dok je celokupan ambijent romana opisan na impresivan način, sa pravim gotičkim ukusom. Pisac istovremeno otkriva detalje svojim čitaocima, dok ih odvodi na krivi put, što je svojstveno za mnoga Edogavina dela.Roman je adaptiran za film i televizijske serije nekoliko puta, a najzapaženiji je igrani film iz 1968. na kome je radio proslavljeni romanopisac Jukio Mišima, napisavši između ostalog i naslovnu pesmu…

Pošalji