črna mati zemla
891 rsd990 rsd
Ušteda 99 rsd (10%)
Sve cene su sa uračunatim PDV-om.
- +

ČRNA MATI ZEMLA

Kristian Novak
Podelite:

Crnu zemlju treba prekopati i izvući sve što se u njoj skriva.
Samo Roš

Složenost filozofskog koncepta istine (i laži) Novak ilustrira heterogenom strukturom romana koji se sastoji od pet akronološki poredanih poglavlja koja se bave različitim inačicama istine, ili, točnije, prikazuju kako se protagonistova egzistencijalna istina mijenja ovisno o tome tko je percipira i interpretira, i kada.


Ljubica Matek

Novak je napisao odličnu priču i mada se na nju kao teška novembarska magla na Muri često spušta sumračna zagušljivost, svojom tajanstvenom lepotom, bolnom realnošću i stilskom superiornošću poziva te k sebi i izmamljuje krajnosti – od kikotanja do suza i straha.
Damjan Zorc

Pošalji

ČRNA MATI ZEMLA

Marija K.
★★★★★
27.03.2020.
Postoji na kraju ove knjige Rječnik kajkavskih izraza i frazema. Neće vam trebati. Jer, i ono malo što možda nećete razumeti, prepoznaćete srcem. Zagrišće vas Črna mati zemla, pokušaćete da iščupate noge iz međimurske crnice, ali nećete moći, sve dok vas junaci ovog romana (ako budu hteli!) ne povuku napolje, jer je to jedini način da preživite ovu knjigu. Začaraće vas Kristian Novak, poćićete za njim na reku, ali pazite da se suviše ne zagledate u svoj odraz. I ne, nećete moći sa sigurnošću da kažete da fantastični svet dečaka Matije ne postoji. Moraćete da poverujete u njega da biste lakše shvatili tolike smrti. Osam samoubistava i, jedina prirodna smrt u romanu – smrt Matijinog oca, mnogo su više od izmaštanog piščevog zapleta. Oni su podsećanje da baš ništa, ništa ne može da se zaboravi. A Hešto i Pujdo... Pa... bar neko vreme ćete proveravati da nisu ispod kreveta... Ali najbolje je da sami donesete svoj sud o tome zašto je ovaj roman proglašen jednim od 10 najboljih hrvatskih romana u poslednjih 50 godina

ČRNA MATI ZEMLAOd istog autora