crna kutija

CRNA KUTIJA

Vladislav Bajac

Roman Crna kutija, nagrađen svojevremeno Nagradom „Borislav Pekić“, predstavlja uzbudljiv i odlično napisan ekološki tri­ler o uništavanju kulturnog nasleđa, o kontaminiranju savremenosti nuklearnim otpadom i o ubr­za­noj potrošnji budućnosti.

Označena u podnaslovu kao „utopija o naknadnoj stvarnosti”, Crna kutija pokazuje ne­sva­kidašnju aktuelnost, usredsređenost na neka od najvažnijih pitanja savremenog trenutka, kao i samosvesno istraživanje konkretnih i prepoznatljivih „crnih tačaka“ moderne evropske istorije.

Crna kutija vrlo angažovano i snažno govori o našem vremenu, a u svetlu novih nuk­le­ar­nih incidenata u Japanu poslednjih meseci on deluje aktuelnije nego u godinama kada je napisan.

U središtvu ovog intrigantnog romana nalazi se dunavska osa, od Beča do Beograda, s nji­­ma pripadajućim zaleđem. Visoka politika, visoka nauka i visoki kriminal pokazuju se u naj­dubljem sadejstvu, pri čemu neka od najvažnijih evropskih arheološka nalazišta postaju u na­šem vremenu tačke na kojima se deponuje nuklearni otpad. Bajac sugestivno pripoveda o suro­vo­sti krupnog kapitala i mastodontskih korporacija koji uništavaju prošlost i sadašnjost generacija.

Uzbudljiva priča puna dinamike i akcije, preokreta i neobičnih i zaprepašćujućih otkrića o ekologiji i zločinu, o Vinči kao kulturi i o Vinči kao nuklearnom institutu, o utopistima među kojima posebno mesto pripada Dimitriju Mitrinoviću, o Podunavlju i Beogradu, o ljubavi i izdaji, o nuklearnom otpadu i maloj za­vereničkoj grupi koja utopijom pokušava da odbrani svoj svet.

Pošalji