crna knjiga

CRNA KNJIGA

Luka Tripković
CRNA KNJIGA Luke Tripkovića je moćan distopijski roman posle koga nećete biti sigurni da li će u Srbiji ikada biti moguć normalan život. CRNA KNJIGA otkriva korupcionaške i tablodne afere, priča o potpunom urušavanju svih moralnih vrednosti, o ludilu u koji se život u Srbiji pretvara i od koga je beg moguć jedino u virtuelnu realnost.

Moćan, uzbudljiv roman jednog od najtalentovanijih pisaca nove srpske scene
Dostojan nastavljač Pekićeve tradicije opominjuće distopijske proze

Crna knjiga daje intrigantnu viziju srpskog društva u bliskoj budućnosti. U ovoj državi na granici odumiranja, punopravnoj članici reformisane Evropske unije, kroz sudbine junaka, i osvrt na njihovu porodičnu istoriju sada već nestalog građanskog sloja, plete se ciničan omaž Jugoslaviji i otkrivaju uzroci propasti kojoj danas svedočimo.

Iza osnovnih elemenata priče – visoke korupcije i skrivenih tokova novca političkih elita, zataškavanja istrage ubistva uz pomoć tabloida i bekstva u svet virtuelne realnosti u pokušaju da se sačuva razum pred stvarnošću koja ljude okružuje – zapravo se krije sentimentalna povest porodice junakinje romana, Sene, i njena ljudska dilema: da li biti uspešna u ovakvom svetu, ili se, poput svojih predaka, upustiti u uzaludnu borbu s njim?

Elementi uzbudljivog trilera, istorijske fikcije, distopije i potresne ljubavne priče prepliću se u ovaj žanrovski amalgam pekićevske poetike, praveći od Crne knjige roman koji upozorava da od drveća više ne vidimo šumu, i da smo nadomak kraha tekovina sveta za koje su naši preci bili spremni da poginu.

Pošalji