čovekova potraga za smislom

ČOVEKOVA POTRAGA ZA SMISLOM

Viktor Frankl
"Čovekova potraga za smislom" je izuzetno snažna knjiga Viktora Frankla, čoveka čije je životno iskustvo u nacističkim koncentracionim logorima oblikovalo jedinstvenu perspektivu na ljudsku egzistenciju. Frankl nije samo preživeo strahote Aušvica, već je iznedrio iz njih duboke spoznaje o ljudskoj psihi i životnom smislu. Knjiga ističe nekoliko izuzetno snažnih pasusa koji imaju moć da promene život čitaoca. Autor ne govori samo o svojim patnjama, već se fokusira na izvore svoje snage da preživi, čime naglašava Nietzscheovu ideju da "Onaj koji zna zašto živi, može podneti gotovo svako kako." Frankl je održao živim svoje nadanje tako što je mislio na svoju ženu i sanjao o budućim psihološkim lekcijama koje bi mogao izvući iz svojeg traumatičnog iskustva. Ključna poruka knjige je da život nije pre svega potraga za zadovoljstvom ili moći, već za smislom. Ova knjiga ne samo da svedoči o neizrecivim patnjama, već i pruža inspiraciju za traženje dubljeg smisla u vlastitom životu.

Ako neka knjiga ima jedan pasus, jednu ideju koja ima snagu da promeni čovekov život, obično je samo to dovoljno da opravda njeno čitanje, ponovno čitanje i pronalaženje mesta za nju na polici. Ova knjiga ima nekoliko takvih pasusa.

Kao toliki nemački i istočnoevropski Jevreji koji su smatrali da su sigurni tokom tridesetih godina dvadesetog veka, Frankl je bio poslat u nacističku mrežu koncentracionih i istrebljivačkih logora. Začudo, preživeo je – biblijskim rečnikom „glavnja istrgnuta iz ognja“. Ali njegova pripovest u ovoj knjizi manje govori o njegovim jadima, onome što je propatio i izgubio, nego o izvorima njegove snage da preživi. Nekoliko puta u ovoj knjizi Frankl sa odobravanjem citira Ničea: „Onaj koji zna zašto živi, može podneti gotovo svako kako.“

Frankl je održao sebe u životu i održao nadu u životu misleći na svoju ženu i mogućnost da je ponovo vidi – i sanjajući, u jednom trenutku, o predavanjima posle rata, o psihološkim lekcijama koje se mogu naučiti iz iskustva u Aušvicu.

Koliko god bilo užasno, njegovo iskustvo iz Aušvica ojačalo je jednu od njegovih ključnih ideja: život nije prevashodno potraga za zadovoljstvom, kao što je Frojd verovao, ili potraga za moći, kao što je Alfred Adler podučavao, nego potraga za smislom.

Najveći zadatak svake osobe jeste da pronađe smisao u svom životu.

Pošalji