civilizovani do bola

CIVILIZOVANI DO BOLA

Kristofer Rajan
U knjizi Civilizovani do bola, Kristofer Rajan dovodi u pitanje opšteprihvaćeno shvatanje o značaju napretka i njegovoj korisnosti. Istina, mnogo toga se promenilo na bolje, ali da li su svi segmenti ovog razvoja na našu korist, ili je napredak koji obeležava naše doba, kako autor tvrdi, nešto slično bolesti koja sve više uzima maha.

Neke moderne bajke i otvorene laži slušamo toliko često da ih smatramo istinom: „Civilizacija je najveće dostignuće ljudskog roda. Napredak je neporeciv. Imate sreće što živite upravo ovde i sada.“ Možda zbilja i imamo sreće. Možda i nemamo. Autor se protivi shvatanju da je napredak sam po sebi dobar i tvrdi da je „napredak“ koji obeležava naše doba nešto slično bolesti koja se razvija.

Preistorijski život, naravno, nije bio pošteđen ni nedostataka ni opasnosti. Mnogo novorođenčadi je umiralo. Polomljena kost, inficiranarana, zmijski ujed – sve je to ugrožavalo život, ali postavlja se pitanje da li su zaista sve te opasnosti smrtonosnije od saobraćajnih nesreća, raka ili epidemije kardiovaskularnih bolesti. Budući da su naša ekologija i društvo sve ugroženiji, postavlja se pitanje o konačnom vrednovanju civilizacije – i cene koju za nju plaćamo. Da li možemo i hoćemo li tu nešto da promenimo?„Sve je jasnije da naš dosadašnji način života nije više održiv, barem ako želimo da nas planeta nadživi, a ovo je važan vodič u razgovorima o tome.“– Psychology Today„Rajan s pravom naglašava aspekte našeg savremenog života koji su potpuno iskočili iz šina.“– Undark„Civilizovani do bola će vas podstaći da sagledate naš takozvani napredak u sasvim novoj svetlosti.“– Book Riot„Zanimljivo, pravovremeno, misaono podsticajno.“– Booklist

Pošalji