čarobnjaci veliki umovi i čudo nauke

ČAROBNJACI : VELIKI UMOVI I ČUDO NAUKE

Markus Čon
Nekome će se možda učiniti pomalo čudnim to što delo naučno-popularnog karaktera nosi upravo ovakav naslov i zato osećam potrebu da odmah naglasim da se on odnosi na ono što Markus Čon naziva „osnovnom magijom nauke“, podrazumevajući pod tim njenu sposobnost da „predvidi postojanje i onoga o čemu ljudi dotad nisu ni sanjali, ali kad bi obratili pažnju i potražili, ispostavilo bi se da je zaista tu, u stvarnom svemiru“. Knjiga Čarobnjaci : veliki umovi i čudo nauke, opisuje čitav niz fascinantnih slučajeva u kojima je matematika bila u pravu.

Osnovno čudo nauke, kojim se bavi ova knjiga, jeste u tome što matematičke formule naškrabane na parčetu papira ili tabli mogu da predvide postojanje nečega što niko nije ni slutio da postoji. Autor nam donosi priču o čarobnjacima: fizičarima koji su, služeći se matematikom, predvideli postojanje dotad nepoznatih planeta, crnih rupa, nevidljivih polja sile, mreškanja u tkivu prostorvremena, subatomskih čestica i antimaterije. Ta čarolija fizike je tako čudesna da čak i privrženici nauke jedva mogu da poveruju u nju: stvarni svemir ima matematičkog blizanca, koji mu je slika i prilika u svemu.

Markus Čon nas vodi od središta učenosti u Parizu i Kembridžu, preko opservatorija u Berlinu i Kaliforniji i bunkera ispod nuklearnih reaktora do džinovskih tunela ispod švajcarsko-francuske granice da bi nam pokazao kako je to kad znate nešto o svemiru što nije znao niko pre vas. I dok saznajemo prirodu otkrića elektromagnetne sile, gravitacionih talasa ili neuhvatljivog neutrina svako će pronaći svoj odgovor zašto je matematika u stanju da razotkriva tajne prirode?„Izuzetno poučno i zanimljivo.“– Times„Pravo uživanje od početka do kraja.“– BBC Sky at Night Magazine„Čon pokazuje da fizika može da bude očaravajuća, zabavna i da vam ulepša život.“– Prospect Magazine„Čudesno!“– Ričard Dokins„Jedna od najbolje napisanih knjiga o fizici.“– Popular Science

Pošalji