čarobni april

ČAROBNI APRIL

Elizabet fon Arnim
Čarobni april je priča o četiri žene, Engleskinje, različitih godina, karaktera i nadanja, koje iznajmljuju srednjevekovni zamak na italijanskoj rivijeri kako bi malo pobegle od svoje kišne realnosti. Elizabet fon Arnim je maestralno opisala emocije koje svaka od njih proživljava otkrivajući neke skrivene delove sebe.

 

Za lјubitelјe glicinije i sunca. Izdaje se namešteni mali srednjovekovni italijanski zamak na obali Mediterana tokom aprila.
Dvadesetih godina prošlog veka, četiri Engleskinje – domaćica, aktivistkinja, udovica i aristokratkinja, neznanke kojima su zajednički samo ljubav prema glicinijama i nezadovoljstvo sopstvenim životom – privučene oglasom u novinama, rešavaju da na mesec dana zakupe srednjovekovni zamak blizu Portofina u Italiji i napokon pobegnu iz kišovitog Londona. Prolećno sunce i rascvetala italijanska rivijera deluju blagotvorno na duh junakinja: četiri žene, sasvim različitih očekivanja, dobi i karaktera, u pokušaju međusobnog zbližavanja prolaze kroz razna iskušenja. Svaka od njih doživljava svojevrsnu transformaciju i shvata za čime zapravo žudi, šta želi da promeni i kako to da ostvari.

Ovaj roman neočekivanih obrta pomalo je bajkovita priča o ljubavi i životu u kojoj preovladavaju čiste i iskrene emocije. Autorkin dar da opiše tanana ljudska osećanja, njihovo lice i naličje, očarava čitaoce širom sveta već skoro čitav vek. Elizabet fon Arnim, koju su neki kritičari poredili sa Džejn Ostin, bila je izuzetno popularna autorka čija su se dela prodavala u ogromnim tiražima (njen debitantski i delimično autobiografski roman Elizabet i njen nemački vrt doživeo je čak 21 izdanje za samo jednu godinu), ali je vremenom nepravedno zapostavljena. Čarobni april, po kome je 1992. snimljen istoimeni film, i danas pleni svojom prefinjenošću, opisima raskošnih pejzaža, živopisnim likovima i čuvenim britanskim humorom.

Prevod sa engleskog: Marina Todić
 

 

Elizabet fon Arnim, ČAROBNI APRIL

25.06.2020.

Čarobni april je pitka i bajkovita priča koju je Elizabet fon Arnim napisala početkom dvadesetih godina prošlog veka i čija je radnja smeštena upravo u taj vremeski period. Čitajući knjigu, upoznaćemo četiri žene, Engleskinje, koje će zajedno provesti nezaboravan prolećni mesec na italijanskoj rivijeri. Detaljnije

Pošalji