burleska gospodina peruna boga groma

BURLESKA GOSPODINA PERUNA BOGA GROMA

Rastko Petrović
Rastko Petrović, u svom delu "Burleska gospodina Peruna boga groma", vodi čitaoca kroz jedinstvenu avanturu koja kombinuje mitološke, istorijske i savremene elemente. Knjiga oživljava drevne slovenske mitove kroz prizmu Petrovićevog maštovitog i originalnog pripovedanja. "Burleska gospodina Peruna boga groma" Rastka Petrovića je značajno delo koje predstavlja most između prošlih vremena i modernog doba, te izaziva čitaoca da preispita svoje razumevanje tradicije i identiteta.

Zora počela da sviće; narod ciči, vrišti, kreči, i kreči, pišti, dere se narod. Narod se veseli, usta otvorenih, okruglih očiju, sa rukama dignutim; a noge ljudima razigrane, grudi ječe od zvukova i napetosti kao bubnji; napuniše trbuhe masnom goveđinom, surutkom, lojem. Svatovi počeše da viču, gledali su se zabečenih očiju zelenih.

U romanu Burleska gospodina Peruna boga groma Rastko Petrović je stvorio sopstvenu viziju slovenskog panteona mešajući motive iz Biblije, mitologije, istorije, srednjovekovnih žitija, zbog čega je, odmah po objavljivanju 1921. godine, ovo delo dočekano sa neodobravanjem i nerazumevanjem unutar tadašnjih kritičarskih i književnih krugova.Burleska nam prikazuje razuzdane bogove u slovenskom raju, neobuzdane i razvratne, neutoljivih seksualnih apetita, koji vreme provode u veselju, nadmetanju, pijančenju i zadovoljavanju nagona i strasti. Za njih granice, pravila i tabui ne postoje.Rastko Petrović, kao avangardni pisac, u svojim ranim delima smisao traži u prekoračenju granica, koje se pre svega odnosi na oslobađanje od raznovrsnih kanona radi otkrivanja iskonskih slojeva bića.O gosti moji, mili gosti. Da pijemo, da se opijemo, da poludimo. Znate li šta je život? Život, to sam ja, to si ti, i jedna užasna ljubav i mržnja između nas i nečega, i jedna ubava devojka.

Pošalji