burleska gospodina peruna boga groma

BURLESKA GOSPODINA PERUNA BOGA GROMA

Rastko Petrović
Rastko Petrović napisao je jedan od najneobičnijih romana srpske avangardne književnosti. Burlesku Gospodina Peruna Boga Groma, je žanrovski teško definisati jer se u njoj smenjuju elementi mitova, bajki, predanja, epskih pesama, žitija, apokrifa, biografske i autobiografske proze pa sve do konstruktivističke poezije.

Rastko Petrović napisao je jedan od najneobičnijih romana srpske avangardne književnosti. „Burlesku" je žanrovski teško definisati jer se u njoj smenjuju elementi mitova, bajki, predanja, epskih pesama, žitija, apokrifa, biografske i autobiografske proze pa sve do konstruktivističke poezije.
Kada se roman pojavio, početkom XX veka, podelio je čitalačku javnost tadašnje Jugoslavije. Kritičari i pisci naklonjeni tradicionalnoj literaturi su roman dočekali negativnim kritikama. Sa druge strane, Ivo Andrić je smatrao da su stranice Petrovićevog romana „pune rasta, pokreta, plođenja, znoja, igre, patnje želje i smeha. Perunov raj je mestoneke apsolutne animalne veselosti i duše napaćenih se ne primaju „da bi u raju ostalo veselo", dok je Stanislav Vinaver naglašavao da je Rastkov roman genijalan i navodi da je „sav Beograd kupovao knjigu da se smeju i da vrište. Bila je to jeres u svetu dobronamernih grešnika".Između ostalog, u Rastkovom svetu mešaju se Van Gog i Stari Sloveni, jer, šta ima prirodnije od toga?

Pošalji