bunker patka

BUNKER PATKA

Branko Mlađenović, Mirjana Đurđević
Bukner patka Mirjane Đurđević i Branka Mlađenovića je dugoočekivani nastavak romana Bunker swing, urnebesne priče o srpskoj rakiji na američkom tlu pod budnim okom prohibicije. Junaci ove pripovesti sada su se vratili u rodnu zemlju, bogatiji nego ikada. Odlučili da su da nastave svoj biznis, zamenivši rakiju vinom koje je u kraljevini Jugoslaviji potpuno legalno, ali, čisto da im život ne bude sasvim dosadan, uz grožđe gaje i konoplju...

Nimalo običnu emigrantsku porodicu iz Ulice Bunker u Čikagu čine ženska glava i tri muškarca od kojim se ne dâ skrpiti jedan ceo muž. Vraćaju se u Kraljevinu Jugoslaviju s koferima prepunim dolara, zarađenih u doba prohibicije na ilegalnoj rakiji. Američki san žive u Sremu, gde vino prave legalno. Doduše, uz grožđe gaje i konoplju.
I dok iz rudnika u Boru, na dalekom istoku Srbije, zagonetno nestaju stotine kilograma zlata, oni uživaju svako na svoj način: u pariskoj modi ili rakiji, skupim automobilima ili traktorima, seoskom miru ili terevenkama po beogradskim džez klubovima, ne sluteći da dolazi doba trijumfa vollje.

Pošalji