brod konzarhija holograf

BROD KONZARHIJA : HOLOGRAF

Tomislav Osmanli
Roman kom je samo godina izdavanja ova, a zapravo je stigao iz budućnosti. U pitanju je bliska budućnost, distopija, mešanje smisla, stvarnost i iluzija.

PRIČE IZ SIMULAKRUMA BUDUĆNOSTI!

Pred nama je neobičan roman iz bliske budućnosti. Postavljajući čoveka kao „bićeneizvesnosti” u pripovedački fokus romana Brod. Konzarhija, Tomislav Osmanli sopstveniromaneskni svet pozicionira u distopijski diskurs, u 2039. godinu u kojoj se čitalac upoznaje sanostalgičnim ljudskim bićima projektovanim u blisku, otuđenu i hipermerkantilnu budućnost.

I upravo je ta budućnost polje u kojem pisac – aktuelizujući uzbudljivu igru fantastičkefikcionalnosti – iznova otvara pitanja vremena i postojanja, istine i smisla, stvarnosti iiluzija, holografa kao preplavljene stvarnosti, a sve u okrilju „pripovedačkog zamagljivanja”značenja – u priviđenju, avetima i utvarama jednog od najupečatljivijih simbola u ovoj knjizi –moćnog SIMULAKRUMA.Izvanrednim umećem oblikovanja i aktiviranja elemenata negativne utopije, dinamičnomdijalogičnošću i isceniranjem mnoštva pitanja u okviru jednog društva – kako u domenupolitike, religije, kulture i (ne)duhovnosti, tako i u domenu novih tehnologija, (post)humanizmai (trans)humanizma – Osmanli u vreme sve veće „ponude” ideoloških utopija književnoubedljivo, donekle bajkovito, kritički usmereno u samu suštinu razvoja današnje civilizacije,čitaocima daruje sopstvenu viziju (kao jednu od mogućih alternativa) futurističkog sveta ne tako daleke budućnosti.Tomislav Osmanli (1956, Bitolj) je prozaista, dramski pisac i teoretičar medija. Autor je prekotrideset knjiga različitih žanrova, a njegova dela prevedena su na više svetskih jezika. Brod.Konzarhija (2016) je treći piščev roman, nakon romana Dvadeset prvi (iz 2009. za koji je dobionajviše makedonsko priznanje – nagradu Roman godine „Utrinskog vesnika”) i Za uglom (2012).

Pošalji