britansko pitanje

BRITANSKO PITANJE

Judžin Bern i Kim Njumen

 


BRITANSKO PITANJE je prvi roman u planiranoj seriji od šest tomova, čija se radnja dešava u Engleskoj kojom vladaju nacisti posle uspešne nemačke invazije na Veliki Britaniju izvršene 1940. godine. Priče ovog serijala prate sudbinu više likova, od same početne okupacije, pa sve do kraja 20. veka.

BRITANSKO PITANJE: Nemačka invazija je uspela. Kraljevska porodica je u izbeglištvu, kao i velika većina preživelih pripadnika Pokreta otpora. Nemački arheolog Paul Fišer – kako sam kaže, nacionalsocijalista, ali ne i nacista – u Somersetu pronalazi mač koji bi mogao da bude Ekskalibur, i pritom upoznaje lepu Vendi, koja bi mogla da bude udovica britanskog vojnika. Zavoli dvoje izbegle dece, koja bi mogla biti jevrejskog porekla.

Lokalne fašiste, kao ni tajne pripadnike Pokreta otpora, ne zanima ništa od svega toga. Ne zanima to ni opakog esesovskog štandartenfirera Franca Siksa. Paul, čiji je najveći greh to što se kao dečak zaljubio u legende o Kralju Arturu, mora da bira između sopstvene časti i života onih koje je zavoleo. U ratnom haosu, dok nacisti osvajaju svet, postoji li pravi izbor za njega i one do kojih mu je stalo?

 

Pošalji