bračni zaplet
rasprodato

BRAČNI ZAPLET

Džefri Judžinidis
Da li su velike ljubavne priče devetnaestog veka mrtve? Ili može postojati nova priča, napisana u današnje vreme i koja ide u korak sa stvarnošću feminizma, seksualne slobode, predbračnih brakova i razvoda? Sa razornom duhovitošću i stalnim razumevanjem i naklonošću prema svojim likovima, autor knjige "Bračni zaplet" oživljava motivirajuću energiju Romana, stvarajući tako savremenu i svežu priču da se čita kao intimni dnevnik naših života.

Ranih osamdesetih godina 20. veka, život na američkim koledžima je uzavreo. Studenti čitaju Deridu, Markiza de Sada i slušaju Talking Heads. Za to vreme glavna junakinja ovog romana piše diplomski rad o bračnom zapletu u romanima Džejn Ostin i Džordž Eliot. Neosetno, formirani književi afiniteti preneće se u njen život. Medlin će se naći u složenom ljubavnom trouglu sa dvojicom kolega sa koledža, koji su za nju svaki na svoj način fatalni i sudbinski određeni.

Kako se prati emotivno, intelektualno i seksualno sazrevanje ove mlade žene, otvara se i unutrašnji svet dvojice momaka zaljubljenih u nju. Zaokupljenost biologijom Lenarda Benkheda nudi uvid u studije prirodnih nauka na američkim univerzitetima ali i pravi sponu sa „medicinskim“ aspektom njegove ličnosti, duboko poljuljane kliničkom depresijom. Mičelove studije teologije odvešće ga u Indiju, gde će kroz tuđu religiju pokušati da nađe smisao i kompenzaciju za život bez Medlin. U romanu "Bračni zaplet" Judžinidis pokušava da odgovori na pitanje da li su velike ljubavne priče iz devetnaestovekovnih romana danas prevaziđene. Ženska prava, seksualna sloboda, razvod – sve su to teme koje autor obrađuje u romanu "Bračni zaplet", čineći ih čudesno savremenim i svežim.

Pošalji