braća po duši

BRAĆA PO DUŠI

David Doup
Roman Braća po duši jedinstvene je tematike i govori o Afrikancima koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu na evropskom frontu. Svojim prodornim stilom, David Diop nam prikazuje sav nemir i metež koji rat donosi, istovremeno zalazeći u dubine i tame ljudske prirode.

Roman koji je verovatno unikatan u svetu po svojoj temi; govori o Afrikancima koji su se borili u Prvom svetskom ratu na evropskom frontu.

Vrlo konciznim a prodornim stilom, David Diop prikazuje mladog Senegalca čiji se um upliće u ludilo nakon što iskusi strahote i besmisao rata i smrti. Koristeći ritam izvornog jezika naroda Volof, Diop razvija jedan hipnotišući stil koji čitaocu omogućuje suptilan i moćan uvid u nemir i metež rata, dok istovremeno istražuje tamnu stranu ljudske prirode i dubine njenog ludila.

Ovaj bivši junak romana, okružen ljudima koje ne poznaje i jezikom koji ne razume, pripoveda o rasi, moralu, iluzijama, kao i priču o mnogim drugim afričkim vojnicima zaglavljenim u rovovima Velikog rata dugo pošto je on završen.

Iako ratna priča, ova knjiga istovremeno odiše toplinom, oduzima dah i razara kao tornado.

Roman je dobio veliki broj nagrada: Gonkurova nagrada gimnazijalaca za 2018. godinu; Patrimoan nagrada za solidarnost u društvu i francuski jezik za 2018; Premio Strega Europeo za 2019. godinu; Glob de kristal za najbolji roman 2019. (izvrsnost u različitim oblastima francuske umetnosti i kulture); nagrada Ahmadu Kuruma na Međunarodnom sajmu knjiga u Ženevi 2019; nagrada gimnazijskih čitalaca L’Escale du Livre, Bordo, 2019. Našao se i u užem izboru za nagrade Gonkur, Medisis, Renodo i Femina.

Dobitnik je i Gonkurove nagrade studenata Srbije za 2019. godinu.

David Diop, BRAĆA PO DUŠI

05.06.2020.

Ovo je jedan originalan roman senegalskog autora Davida Diopa koji je izazvao veliku pažnju, kako svojom jedinstvenom tematikom, tako i snažnim opisima strahota rata. Više od toga, Braća po duši je knjiga puna topline i dubokog zadiranja u ljudsku prirodu sa svim njenim lepotama i užasima, pa tako nije ni čudo da je osvojila brojne književne nagrade. Detaljnije

Pošalji