piknik kod henging roka

PIKNIK KOD HENGING ROKA

Džoun Lindsi
"Piknik kod Henging Roka" je enigmatični roman Džoun Lindsi, smešten u okolini vulkanske formacije Henging Rok, koja je vekovima bila sveto mesto australijskih Aboridžina. Inspirisan Henrijem Džejmsom i "Okretajem zavrtnja", Lindsi stvara onirični narativ o tajanstvenom nestanku učenica i njihove učiteljice sa izleta iz viktorijanskog internata.

Pejzaž Henging Roka, koji je nekada bio deo njihovog sveta, sada postaje svedok otpora prema integraciji u kolonijalni poredak. Otkako je prvi put objavljen 1967, roman je postao deo mitologije tog kraja, vezujući se neraskidivo za predeo. Iako otvoren za različita čitanja, uključujući i postkolonijalna, poslednjih godina su se pojavile kampanje poput "Miranda Must Go!", koje zahtevaju oslobađanje predela od izmišljenih (?) nestalih devojaka i njegovo povezivanje s aboridžinskim nasleđem. Pored toga, filmska adaptacija romana iz 1975. godine, režirana od strane Petera Vira, proglašena je najboljim australijskim filmom svih vremena, čime je Piknik kod Henging Roka postao ključni element kolektivne kulturne imaginacije Australije.

Ekranizacija romana iz 1975. u režiji Pitera Vira, često proglašavana najboljim australijskim filmom svih vremena, zacementirala je mesto Piknika kod Henging Roka kao jednog od ključnih elemenata kolektivne kulturne imaginacije Australije.

Pošalji