pozvaću policiju

POZVAĆU POLICIJU

Irvin Jalom

Irvin Jalom prenosi ispovest svog prijatelja i kolege, kardiohirurga Roberta B.. koji podstaknut nedavnim događajem na aerodromu u Venecueli gde je za dlaku izbegnuo da bude kidnapovan i da mu se izgubi svaki trag, počinje da oslobađa neke delove svoje duše i svoga srca koje je više od pedeset godina držao zatvorenim u sebi, trudeći se zapravo da ih potisne. Ta ispovest i to sećanje odvodi ga u vreme njegovog detinjstva i rane mladosti kada je živeo kao Jevrejin s lažnim ispravama u nacističkoj Budimpešti izlažući se riskantnim poduhvatima sabotaže i diverzije fašističkih snaga.

Pored toga što je situacija u kojoj se on našao u jednoj prilici reprezentativna u akcionom smislu i čini malu dramu intelektualne borbe za opstanak, ona je važna i u psihološkom smislu jer pokazuje različite načine dijaloga svesnog i nesvesnog dela ličnosti, mehanizama psihološke supstitucije, potom potiskivanja i ponovnog prepoznavanja potisnutog nakon mnogo godina.

Ne manje važno, ova knjižica je i jedan minjon o prijateljstvu, bliskosti, poverenju, otvaranju, ali i još jedno svedočanstvo o holokaustu.

Šta je važno na kraju, Irvin Jalom i Merilin Jalom

02.10.2021.

Međunarodno poznati psihijatar i pisac Irvin Jalom posvetio je svoju karijeru savetovanju onih koji pate od anksioznosti i tuge. Međutim, nikada se nije on našao u takvoj situaciji da je sada njemu potrebna podrška za suočavanje sa ovom teškom temom, sve dok njegovoj supruzi, uvaženoj feminističkoj autorki Merilin Jalom, nije dijagnostikovan rak. "Šta je važno na kraju" je knjiga koju je ovaj par napisao u najtežim trenucima njihovog ljubavnog, bračnog i prijateljskog odnosa. Detaljnije

Intervju sa našim omiljenim psihoterapeutom – Irvin Jalom

10.09.2021.

Irvin Jalom je psihoterapeut koji je, takođe, i profesor psihijatrije na Univerzitetu Stanford. Tokom više od 50 godina u praksi, on je preneo svoju jedinstvenu mudrost stotinama pacijenata, a našao je i vremena da napiše četiri romana, četiri zbirke sesija i brojne udžbenike od kojih je jedan (Teorija i praksa grupne psihoterapije) i danas u širokoj upotrebi. Detaljnije

Pošalji