born ptica čudnovata

BORN ; PTICA ČUDNOVATA

Džef Vandermer
Džef Vandermer važi za jednog od najautentičnijih savremenih američkih pisaca fantastike čiju prozu kritičari opisuju izazovnom, intelektualno dubokom i uznemirujućom, i porede je sa delima Horhea Luisa Borhesa, Franca Kafke i Henrija Dejvida Toroa. Autor u svojim delima često govori o ekološkim pitanjima, klimatskim promenama, životnoj sredini, životinjskom svetu i budućnosti koja očekuje čovečanstvo. Tako je i u romanu Born, čija je radnja smeštena u postapokaliptičnom svetu sutrašnjice.

Vandermer važi za jednog od najautentičnijih savremenih američkih pisaca fantastike čiju prozu kritičari opisuju izazovnom, intelektualno dubokom i uznemirujućom, i porede je sa delima Horhea Luisa Borhesa, Franca Kafke i Henrija Dejvida Toroa.
Vandermerovo stvaralaštvo izmiče uobičajenim žanrovskim klasifikacijama, pa se neretko njegova proza označava kao ekofikcija ili bio-tek postapokalipsa.
U romanu Born, nagrađivani pisac govori o mladoj ženi po imenu Rejčel, koja preživljava u bliskoj budućnosti tako što pronalazi upotrebljive stvari u razrušenom i opasnom gradu prepunom odbačenih eksperimenata napuštene biotehnološke kompanije.
lz jedne svoje potrage, Rejčel kući donosi Borna, malo biće neverovatne harizme za koje se ne zna da li je biljka ili životinja.Rejčel se sve više vezuje za njega, oseća se zaštitnički, iako sebi to ne može da priušti. Upravo ta vrsta ranjivosti utiče na njen nesigurni život, nervira njenog partnera Vika i remeti krhku ravnotežu u njihovom nemilosrdnom gradu – možda zauvek.lako naslućuje šta bi Born mogao da bude, Rejčel ne može da ga napusti, čak ni kad Born poraste i promeni se…

Pošalji