borhes dnevnik

BORHES: DNEVNIK

Adolfo Bjoj Kasares
"Borhes: dnevnik" najpotpuniji je i najintimniji portret Horhea Luisa Borhesa koji je ikada predstavljen čitaocima. U knjizi su sabrani dnevnički zapisi autora, sa svih svojih druženja sa Borhesom.

Najpotpuniji i najintimniji portret Horhea Luisa Borhesa, koji je ikada predstavljen čitaocima, donosi knjiga Borhes, dnevnik Adolfa Bjoja Kasaresa u kome je ispisana iscrpna i inspirativna hronika njihovog prijateljstva, ali i svedočanstvo književnog života toga vremena. Dnevničke zapise Bjoj Kasares je beležio prilikom svojih susreta sa Borhesom, između 1947. i 1989.

Knjigu je priredio Danijel Martino (Daniel Martino) i ona u prvom španskom izdanju ima 1663 strane. Na njenim stranicama suočavamo se sa Borhesovim zanimljivim idejama koje nam pomažu boljem razumevanju njegovog književnog dela. U pojedinim dnevničkim beleškama čitamo detaljne opise Borhesovog svakodnevnog života, saznajemo o strahu i uznemirenosti zbog napredovanja slepila, ali otkrivamo i njegove strasne stavove u književnim i političkim kontroverzama. Izbor dnevničkih beležaka Bjoja Kasaresa za srpsko izdanje priredio je Dalibor Soldatić, jedan od najboljih poznavalaca hispanoameričke književnosti.

Borhesova pravila za dobro pisanje

29.09.2023.

Kada se prvi put susretnemo sa delima Horhea Luisa Borhesa, poželimo da imamo njegov talenat za pisanje. A kada otkrijemo da niko osim Borhesa ne može da piše kao Borhes, onda umesto toga poželimo da smo mogli da sarađujemo sa njim. Detaljnije

Pošalji