bomboni od meda

BOMBONI OD MEDA

Milana Vlaović
U knjizi Bomboni od meda, autorke Milene Vlaović, sve vrvi od emocija. Knjiga je ta koja priča o životu i ljubavnom putu jedne ostrvljanke pred, za vreme i nakon Drugog svetskog rata, konkretno do osamdesetih godina. Glavna junakinja je Marta koja uvek bira ljubav, iako joj život vrlo često pokazuje da ljubav na kraju ipak ne pobedi. To je takođe roman o izdaji - muškoj i ženskoj, o ženi koja je spremna na sve samo zbog ljubavi, ali pre svega je to roman o velikoj životnoj istini, da je majčinska ljubav nemerljiva i da je nešto što nas prati celog života ma koliko daleko bila od nas.

„Pripovijedajući o ženskoj sudbini u nasilnim i hirovitim ratnim vremenima, Milana Vlaović napisala je zanosnu i bolnu Hasanaginicu naših dana.“ Ante Tomić
Marta je rođena u malom selu na ostrvu Visu, u vreme kada su odnosi između muža i žene, brata i sestre, oca i sina bili jasno definisani i tradicijom utemeljeni. Da nije bilo Vjeke, ćutljivog žandara koji ju je zaprosio i odveo u Dubrovnik, Marta bi delila sudbinu svih ostrvskih žena: bila bi požrtvovana majka, vredna radnica u polju i redovna posetiteljka crkve, koja će jednog dana nositi udovičku crninu kao što su to činile tolike druge pre i posle nje. Ali kada Drugi svetski rat zakuca na vrata i Vjeko ode da služi uniformi koju je odabrao, Marta će se fatalno zaljubiti u italijanskog oficira i kasnije poneti neizbrisivu stigmu okupatorove ljubavnice i loše majke...Njenu priču pokušaće da rekonstruišu oni koji dolaze posle prikupljajući sve što je ostalo od njenog života. Samo što iza Marte nije ostalo ništa. Milena Vlaović, poznata spisateljica, novinarka i kompozitorka, u svom drugom romanu Bomboni od meda nastavlja da piše sa velikim umećem o onome što je dugo ostajalo izvan glavnog toka jugoslovenske i hrvatske književnosti: o ženama s margine i iz provincije.

Pošalji