boja beskraja

BOJA BESKRAJA

Lara Đorđević
Roman Boja beskraja Lare Đorđević piše priču o Lenki Mihajlović, slikarki, koja u potrazi za ostvarenjem odlazi u pariz, a potom u Beč na izložbu proslavljenog slikara Pavla Jovanovića. Pavle postaje njen glavni vodič kroz grad u kome secesija teži ka svom vrhuncu. Lenka upoznaje brojne avangardne umetnike, ali je njen prijatelj Pavle svojim krutim stavom sprečava da u tome potpuno uživa. Boja beskraja je roman o umetnosti.

Lenka Mihajlović već godinama traži utočište u umetnosti. Iz beogradskog kruga pesnika i slikara odlazi u Pariz, a zatim je nemirni duh vodi u Beč na izložbu njenog prijatelja Pavla Jovanovića.
Proslavljeni srpski slikar postaje Lenkin vodič kroz glavni grad Austrougarske monarhije, kroz njegove palate i predgrađa u kojima ideje i strasti klijaju i trule, a secesija doživljava procvat i pad. Lenka upoznaje umetnike željne da se otrgnu iz čvrstog stiska tradicije, umetnike koji tragaju za novim. Ali njen prijatelj Pavle je suviše krut i predvidiv, nasuprot ekscentričnom Gustavu Klimtu i kontroverznom Rudolfu Štajneru.

Pošalji