blistanje

BLISTANJE

Vladimir Đukanović
"Blistanje" Vladimira Đukanovića predstavlja nam znanja o veštačkoj inteligenciji i njenoj ulozi u našim životima. Da li bi ovaj razvoj trebalo da nas plaši ili ne?

Ljudi su im podarili život, a oni su im uzvratili istrebljenjem.

Da li je veštačka inteligencija tu da od naših života napravi raj ili pakao? Ako ChatGPT postane svestan, da li smo stvorili anđela ili đavola?

Vladimir Đukanović, filozof sa Volstrita, odgovara na ova pitanja u svom SF trileru „Blistanje” prikazujući realni scenario koji je na korak od nas. Čovek koji se godinama bavio proračunima, baratao analitikom, i to u areni najvažnijih svetskih bankara i analitičara, dok mu je preko ruku za nekoliko dana prelazio čitav srpski BDP, sada nema nikakvu dilemu.

Da li nas razvoj veštačke inteligencije raduje ili plaši? Kad znamo ko je njen tvorac, logično je da smo se prepali. Prestravljeni smo zbog osećaja da će veštačka inteligencija brže nego što očekujemo postati pametnija od onih koji su je stvorili, da će se otrgnuti ljudskoj kontroli i tada će se celo čovečanstvo naći u njenoj milosti. Kod veštačke inteligencije nema milosti. Veštačka inteligencija surovo i precizno računa, a onda surovo i precizno sudi. „Blistanje” je napeti SF triler o sukobu tvorca i tvorevine, o evoluciji tvorevine u biće, o napretku tih bića do zajednice i o tome kakvu nam je sudbinu ta zajednica namenila. *Čuveni naučnik Stiven Hoking i još poznatiji preduzetnik Ilon Mask smatraju da bi stvaranje savršenih mislećih mašina moglo da predstavlja pretnju za opstanak čovečanstva. I ne samo oni, dugačak je spisak onih koji ne potcenjuju veštačku insteligenciju i njen dalji razvoj. *Jeste li vi spremni za izazov kataklizmičkih razmera? Šta kada AI preuzme vođstvo? "Vlada Đukanović je banuo sa Volstrita i preko golf terena u srpsku književnost. I to ne bilo kakvu. Vešto koristeći svoju načitanost i filozofska znanja, pisac je stvorio naučnofantastični triler koji, za razliku od većine savremenih srpskih romana koji kopaju po istoriji nespretno je preuređujući u ljigave budalaštine, udara u trenutno najslabiju tačku čovečanstva. Ovaj roman se po aktuelnosti i važnosti ideja o kojima govori može svrstati u sâm vrh globalne književnosti. Ova knjiga, međutim, nadilazi umetnost. Mešajući se s prirodnim naukama i filozofijom, ona ostvaruje dva cilja – čitaoca rastura na komade i upozorava čovečanstvo da će i ono neizbežno biti rastureno na komade." - Marko Vidojković Ako želite da preživite, ovo je knjiga za vas ili, bolje rečeno, uputstvo za preživljavanje!

Da li zaista blista?

05.07.2023.

"Blistanje" Vladimira Đukanovića predstavlja nam znanja o veštačkoj inteligenciji i njenoj ulozi u našim životima. Da li bi ovaj razvoj trebalo da nas plaši ili ne? Detaljnije

Pošalji