grad pobede

GRAD POBEDE

Salman Ruždi
"Grad pobede" je epska saga napisana perom slavnog autora Salman Ruždija. Smeštena u četrnaesti vek Indije, priča odeva svoju misteriju u glineni ćup, zapečaćen voskom i zakopan u ruševinama jedne od najvećih, gotovo zaboravljenih imperija. Devetogodišnja Pampa Kampana, siroče iz rata između dva zaboravljena kraljevstva, čuje glas drevne boginje i postaje protagonist jedinstvene priče koja čeka da bude ispričana. Pod uticajem moćne magije, Pampa, očarana poezijom i inspirisana, stvara čudesan grad svojim dahom. Njene reči podstiču narod na rast i promene, a njen život postaje legenda. Ona se zaklinje da nijedna žena neće doživeti tragičnu sudbinu njene majke. Kroz vekove postaje proročica, voljena, zastrašujuća, vanvremenska, posmatrajući kako se svet menja dok slava njenog grada bledi zajedno s njenom lepotom, zamrznutom u mladosti. "Grad pobede" nije samo poetična saga o ljubavi, avanturama i legendama, već i snažno svedočanstvo o moći pripovedanja koje Ruždi magično prenosi na stranice ove nezaboravne knjige.

Sakrivena u glinenom ćupu. Zapečaćena voskom. Sahranjena u srcu srušene palate usred pepela jedne od najvećih, skoro zaboravljenih imperija Indije. Priča koja čeka da bude ispričana.
U četrnaestom veku naše ere, na jugu zemlje koju danas zovemo Indija, devetogodišnja Pampa Kampana, koja je ostala siroče posle rata između dva zaboravljena kraljevstva, počinje da čuje glas drevne boginje i menja tok istorije. Inspirisana i prožeta moćnom magijom, ona se zaklinje da više nijedna žena neće doživeti tragičnu sudbinu njene voljene majke.
Pomoću čuda, ona svojim dahom stvara bajkoviti grad: reči koje šapuće podstiču njen narod da raste i menja se, a njena poezija prikazuje uspon i pad njenog carstva. I sama proročica – voljena, zastrašujuća, vanvremenska – posmatra kako se svet menja kroz vekove i kako njena lepota, zamrznuta u mladosti iz decenije u deceniju, bledi zajedno sa slavom njenog grada.Grad pobede je poetična saga o ljubavi, avanturama i legendama, ali i snažno svedočanstvo o moći pripovedanja.

Pošalji