car i galilejac istorijska drama i ii

CAR I GALILEJAC : ISTORIJSKA DRAMA I-II

Henrik Ibzen
Drama Car i Galilejac jednog od najvećih dramskih pisaca Henrika Ibsena koristi jezik bogova dok opisuje obične ljude. Ova je klasična tragedija ispituje pitanja slobode i nasilja, kao i cenu pobede.

Drama Car i Galilejac postavljena je u vreme tranzicije grčke u hrišćansku kulturu, bavi se nasiljem koje prati smrt jedne i rađanje druge. Ibsen je sa ovom dramom postao moderan pisac. On nije napisao klasičnu tragediju u kojoj ličnosti govore „jezikom bogova”. Naprotiv, predstavio je obične ljude sa željom da postigne iluziju realnosti.
Car i Galilejac postavlja pitanje da li čovek ima moć da oblikuje istoriju. Glavna ličnost drame je imperator Julijan Apostata. Kroz njegovu sudbinu, Ibsen ispituje odnose nužnosti i slobode, nasilja i lepote, istorije kao mogućeg reda ili stalnog haosa. Najjači pobeđuju, a takve pobednike „volja sveta” preobraća u svoje igračke.

Danas je Ibzenov rođendan!

20.03.2023.

Henrik Ibsen je bio norveški dramski pisac. Kao jedan od osnivača modernizma u pozorištu, Ibzen se često naziva „ocem realizma“ i jednim od najuticajnijih dramskih pisaca svog vremena. Njegova glavna dela su: Brand, Pir Gint, Neprijatelj naroda, Car i Galilejac, Kuća lutaka, Heda Gabler, Aveti, Divlja patka, Kad se mi mrtvi probudimao, Rosmersholm, i Majstor graditelj. Ibzen je najčešće izvođeni dramaturg na svetu posle Šekspira, a Kuća lutaka je bila najizvođenija svetska predstava 2006. Detaljnije

Pošalji