bizarne priče

BIZARNE PRIČE

Olga Tokarčuk
Bizarne priče su najnovije delo Olge Tokarčuk, dobitnice Nobelove nagrade 2018. godine. Knjiga je zbirka sačinjena od deset pripovedaka, a svaka, iako različita, otvara pitanja koja nas suočavaju sa našim polažajem u ovom životu i društvu kakvo jeste. Kakav je zapravo svet u kome živimo i koliko svako od nas ima kontrole nad svojim postignućima?

Poslednje objavljeno delo dobitnice Nobelove nagrade za 2018, zbirka od deset pripovedaka, čiji je zajednički imenitelj fascinacija čudnovatošću koja se obično dovodi u vezu s rubnim prostorima i liminalnim stanjima. Kao i u svojim prethodnim knjigama, Olga Tokarčuk nam postavlja pitanja koja nas izbacuju iz komfora, podseća nas na to da se svet čoveku migolji, izmiče mu, da sve manje imamo kontrole nad svojim postignućima, da se u današnjim društvima demokratija neopazice pretvara u diktaturu, i da su uloge koje preuzimamo na sebe poluge socijalnih konstrukata. Dobro poznate stare hrišćanske ideje iznosi u novom ruhu, a rekonstituisanu čovekovu vezu s prirodom nudi u transhumanistickoj viziji dragovoljnog oživotinjavanja. Ovo nisu samo priče o kloniranju, usamljenosti i nemogućnosti da shvatimo sebe i svoj položaj u utvrđenim društvenim ulogama; svaka priča je po jedna iščašena vizura koja podstiče potrebu da damo svetu nekakav smisao u metafizičkom ustrojstvu. Tipično za sve knjige Tokarčuk: dovoditi u pitanje aksiome zato da bi pomerene granice otvarale iznenađujuće vidike, i da bi potreba za prevazilaženjem ograničenja proradila kao mentalna nužda. Jer umetnost i postoji zato da bi provocirala ono na šta se bojimo i da pomislimo.

Olga Tokarčuk, BIZARNE PRIČE

30.03.2020.

Olga Tokarčuk, poljska književnica, u knjizi Bizarne priče donosi nam deset novela kojima nas tera da se trgnemo i izađemo iz zone poznatog, otvarajući nam vidike i dovodeći nas do potrebe da prevaziđemo svoja mentalna ograničenja. Detaljnije

Pošalji