makart
bitka za prošlost
935 rsd1.100 rsd
Ušteda 165 rsd (15%)
Sve cene su sa uračunatim PDV-om.
- +

BITKA ZA PROŠLOST

Zoran Milutinović
Bitka za prošlost Zorana Milutinovića je studija o ideološkoj pozadini dela Ive Andrića. Bitka za prošlost je argumentovano i nepristrasno delo koje pokušava da odgovori na tumačenja Andrićevih tema kao antiislamskih. Ova studija međunarodnog stručnjaka Zorana Milutinovića je izuzetan prilog proučavanju Andrićevog dela.
Podelite:

Prva naučna studija srpskog stručnjaka međunarodnog akademskog renomea koja se bavi ideološkom i religijskom zloupotrebom književnog dela nobelovca Ive Andrića.

Više decenija unazad kvazistručnjaci se ustremljuju na tumačenje Andrićeve književnosti pokušavajući da joj implementiraju mržnju prema islamu, netrpeljivost naspram muslimana, pa čak i nacističku ideološku matricu. Tokom građanskih ratova devedesetih na tlu bivše Jugoslavije, taj trend je uzeo maha, naročito u BiH. Poslednjih godina pojavilo se nekoliko takvih naslova iz pera pripadnika islamskog kulturnog fundamentalizma koji vređaju Andrićevo delo i lik.

Milutinovićeva studija argumentovano, sistematično i bez primesa ideološkog, dokaznim postupcima anulira sve pokušaje ponižavanja ove književnosti. Studija je i vremenski i tematski sveobuhvatna, široka i čvrsta u odbrani dela koje od svog nastanka biva paradigma svetu za duboko razumevanje karakterologije, identiteta i kulturnog nasleđa Bosne i Balkana.

I da nema nesvakidašnji i neobičan povod (nažalost, delimično iznuđen), svojim dostojanstvenim tumačenjem Andrićevog dela, ova studija s pravom postaje prava mera, čak kruna svih dosadašnjih analiza, kao i merilo vrednosti za sva buduća akademska tumačenja.

Pošalji

BITKA ZA PROŠLOSTOd istog autora