biti ovde, divno je život paule moderson beker

BITI OVDE, DIVNO JE: ŽIVOT PAULE MODERSON BEKER

Mari Darjesek
Mari Darjesek, autorka ove biografije, u knjizi Biti ovde, divno je, opisuje nam kratak život izuzetno značajne nemačke umetnice. Paula Moderson-Beker bila je prva žena koja je naslikala svoj nagi autoportret i to u očiglednoj trudnoći. U to vreme čak ni njeni prijatelji nisu je podržavali. Pored ženskih aktova koje je slikala, posle njene prerane smrti, za njom su ostala i pisma i dnevnik. Danas, čitav vek kasnije, o njoj se govori kao pioniru moderne umetnosti.

 

Snažan i upečatljiv, melanholičan portret jedinstvene umetnice, iz pera Mari Darjesek.
Paula Moderson-Beker bila je prva žena koja je naslikala svoj nagi autoportret, vidno u drugom stanju, i to još 1906. Te godine radila je grozničavo, naslikavši čak 80 slika. Ipak svega nekoliko bliskih prijatelja imalo je razumevanja za njenu umetnost.

Portreti koje je slikala bili su drugačiji od svega do tada viđenog u svetu umetnosti, jednostavnih, tačnih formi, čak grubi, ali složene teksture, blistavih, upečatljivih boja. Aktovi koje je slikala, a koji su proslavljali žensko telo na direktan, neobuzdan način, bez presedana su u istoriji umetnosti. Paula Moderson-Beker je bila žena ispred svog vremena.

Umrla je 1907. u 31. godini, prodavši svega tri slike za života, ostavivši za sobom pored slika i pregršt pisama i dnevnika.

U svojoj knjizi Mari Darjesek prati trag kratkog, i plodnog života slikarke, sklapajući i rasvetljavajući priču o ovoj do skora nezapaženoj, ali izuzetno značajnoj nemačkoj umetnici koja je danas prepoznata kao jedan od pionira moderne umetnosti.

 

Mari Darjesek, BITI OVDE, DIVNO JE: ŽIVOT PAULE MODERSON BEKER

15.04.2020.

Paula Moderson Beker nije planetarno poznato ime iz sveta slikarstva. Njen portret nećete naći na suvenirima, cegerima i šoljama. Ipak, ona je jedna od najhrabrijih umetnica na svetu, čiji kratak život i karijera nose sva obeležja ženske borbe u XX veku. Detaljnije

Pošalji